Theorie-examen

Het theorie-examen bestaat uit drie meerkeuzetoetsen:
  • Toets 1: Generiek en familie (1,5 uur)
  • Toets 2: Arbeid en wonen (1,5 uur)
  • Toets 3: Ondernemer (1,5 uur)

Elke toets bestaat uit 15 meerkeuzevragen en is gebaseerd op de toetsmatrijs en de inhoud van het meeste actuele document Beroeps- en Deskundigheidseisen van de Financieel Planner.

Per 1 mei ieder jaar wordt nieuwe wet- en regelgeving in de FFP-examens verwerkt. Wet- en regelgeving die gedurende het jaar verandert en nog steeds geldig is op 1 januari van het jaar erop wordt voor het eerst getoetst op 1 mei.

Gevolgen voor kandidaten:
  • Kandidaten die vóór 1 mei 2018 examen doen, moeten er rekening mee houden dat de wet- en regelgeving van 1 januari 2017 het uitgangspunt is voor de examens.
  • Kandidaten die op of na 1 mei 2018 examen doen, moeten er rekening mee houden dat de wet- en regelgeving van 1 januari 2018 het uitgangspunt is voor de examens.

Wilt u meer informatie over de inhoud van deze toetsen? Download dan de examenspecificaties rechts op deze pagina. Of kijk eens naar het examenreglement en de leerdoelen.

Flexibele examinering

De theorie-examens worden digitaal afgenomen. Dit betekent dat u het examen kunt maken op een zelfgekozen datum, tijdstip en locatie. U kunt terecht in een van de testcentra van Lamark. De testcentra zijn over het hele land verspreid.

Verkort FFP-examen voor Erkend Financieel Adviseurs (EFA)

Hypotheek- en financieel adviseurs kunnen per 1 augustus 2016 gebruik maken van een versnelde route naar het diploma tot financieel planner. Met het FFP-diploma kan deze groep adviseurs zich ook op het terrein van hoogwaardige financiële planning begeven. De verkorte FFP leer-examenlijn is bedoeld voor Erkend Financieel Adviseurs die ingeschreven zijn bij de Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH). Na het behalen van het FFP-diploma kunnen zij eveneens de FFP CFP®- titel voeren. De verkorte leer-examenlijn bestaat uit een vrijstelling van Deeltoets 2 ‘Arbeid en Wonen’. De vaardigheidstraining, verzorgd door geaccrediteerde opleiders, zal ingekort worden waarbij het accent op ondernemen en de DGA zal komen liggen. Als laatste zal het rollenspel bij het praktijkexamen komen te vervallen.

U kunt zich aanmelding voor dit verkorte traject als:
  1. Deeltoets 1 ‘Generiek en Familie’ en deeltoets 3 ‘Ondernemer’ met goed gevolg zijn afgerond.
  2. Er bij een geaccrediteerde opleider een verkort of volledig vaardigheidstraining is gevolgd.
  3. Het aantonen van het certificaat Erkend Financieel Adviseur bij Cito.

Aanmelden

Gebruik de aanmeldlinkjes rechts op deze pagina om een toets te boeken.
Wist u dat u dezelfde soort toets maar één keer per maand kunt doen? Voorbeeld: U heeft examen gedaan voor toets 1 op 16 oktober. Dan kunt u niet eerder herkansen dan 17 november.

Betalen

De theorietoetsen betaalt u per boeking via iDEAL. De betaling is een onderdeel van het boekingsproces. U ontvangt een factuur van het geboekte examen.
Let op! De tenaamstelling van een factuur kan niet worden gewijzigd.

Gratis e-mailservice

U ontvangt de dag vóór uw examen een e-mailbericht. Dit herinnert u eraan dat u de volgende dag examen doet. En dat u uw legitimatie mee moet nemen.

Omboeken theorie-examen

Stel dat u geen examen kunt doen op de dag waarvoor u zich heeft ingeschreven. Dat is natuurlijk vervelend. Daarom kunt u uw examen tot en met acht dagen voor het examen gratis omboeken.

Annuleren theorie-examen

Kunt u toch niet meedoen aan het examen? Dan kunt u tot en met acht kalenderdagen voor de examendatum gratis annuleren. U ontvangt volledige teruggave van het betaalde bedrag. Gebruik hiervoor deze link. Annuleert u later, of komt u niet naar het examen? Dan betaalt u 100% van de examenkosten.

Uitslag

Hebt u het examen afgerond? Dan ontvangt u een voorlopige uitslag. U kunt hieraan geen rechten ontlenen. U ontvangt de definitieve uitslag binnen twee weken na het examen. Wij sturen de definitieve uitslag digitaal.

Deelcertificaat en herkansen

Bent u geslaagd voor een toets? Dan ontvangt u tegelijk met de definitieve uitslag een digitaal deelcertificaat.
Bent u nog niet geslaagd voor een toets? Gebruik het aanmeldingsformulier om een nieuw examen te boeken. U mag een theorietoets vanaf één maand na de vorige afname opnieuw doen.
Let op! U moet de drie toetsen binnen één jaar halen.

Aanmelden