Toelatingstoets pabo

Havo-leerlingen en mbo-studenten die naar de pabo willen, moeten aan toelatingseisen voldoen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek.
In opdracht van de Vereniging Hogescholen en OCW ontwikkelt Cito de toelatingstoetsen pabo.

Voorbereiden op de toelatingstoets

De toetsen meten per vakgebied of aspirant studenten voldoende kennis en vaardigheden hebben om de pabo succesvol te kunnen afronden. Voorbeelden van de digitale toetsen staan rechts op deze pagina. Op de website goedvoorbereidnaardepabo.nl staat veel informatie over de toelatingstoetsen en geschikte leermiddelen. Ook met de online tool Toets & Train kunnen kandidaat studenten zich efficiënt voorbereiden op de toelatingstoetsen pabo. Niet alleen voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek, maar ook voor rekenen en taal.

Aspirant studenten die een toelatingstoets willen maken, moeten zich eerst aanmelden bij een pabo. Daarna kunnen zij zich direct inschrijven voor de toets.

Start de voorbeeldtoetsen

Om de voorbeeldtoetsen te starten is bij voorkeur Internet Explorer nodig. Via de linkjes rechts op de pagina worden de voorbeeldtoetsen in een nieuw venster geopend. Als de pc aan de technische eisen voldoet, start de voorbeeldtoets automatisch.
Let op! Het starten van de toets kan enkele minuten duren.

Misschien heb je na het maken van de voorbeeldtoetsen behoefte aan meer informatie over de antwoorden. Dan kun je op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl een pdf bestand raadplegen met een toelichting op de antwoorden.

Systeemeisen voor de voorbeeldtoetsen

  • Microsoft Windows 7 + Microsoft Internet Explorer 11
  • Microsoft Windows 10 + Microsoft Internet Explorer 11
  • Microsoft Windows 10 + Microsoft Edge 38 (of hoger)
  • Microsoft Windows 10 + Google Chrome 62 (of hoger) + Meta4 ClickOnce Launcher 1.2 Extensie
  • Microsoft Windows 10 + Google Chrome 62 (of hoger) + ClickOnce for Google Chrome 2.1 Extensie
  • Microsoft.NET Framework 4.5.2

Let op: Het gebruik van een Chrome extensie is geheel voor eigen risico. Deze is soms niet meer bruikbaar na een browser update en niet afkomstig van bekende leveranciers. Bovengenoemde extensies zijn wel gecontroleerd op veiligheid via de website VirusTotal.
Linux, Android en Apple OS X worden niet ondersteund.

Installeren Software

Installeer Microsoft.NET Framework 4.5.2 via de link rechts op deze pagina. Installeer eventueel één browser plugin/extenstie/add-on als gebruik gemaakt wordt van Chrome. Verschijnt in Microsoft Edge de vraag om een ClickOnce applicatie uit te voeren? Klik dan op de knop 'ja'.

Copyright

Het auteursrecht van de voorbeeldtoetsen ligt bij Cito. U mag geen inhoud overnemen of kopiëren zonder toestemming van Cito.