De toets uitgelegd

Ssst Citotoets! Nog steeds wijzen veel scholen hun leerlingen zo op de afname van de Centrale Eindtoets. Bij Cito vinden we dat een compliment. En laten we wel zijn: de Citotoets ís ook de voorloper van de Centrale Eindtoets. Hoe werkt die Centrale Eindtoets eigenlijk?

Digitaal én adaptief

De Centrale Eindtoets is al een lange tijd ook in een digitale versie. Maar vanaf 2018 is de digitale toets ook adaptief! Een adaptieve toets gaat een flinke stap verder en past zich automatisch aan op het niveau van uw leerling. Zij maken daardoor altijd de best passende, uitdagende toets.

Ondanks dat de vragen niet identiek zijn, is de adaptieve eindtoets qua opbouw vergelijkbaar met de papieren toets. De leerlingen beantwoorden hetzelfde aantal vragen binnen dezelfde onderdelen. Het verschil is dat de adaptieve toets rekening houdt met de antwoorden van uw leerlingen. De toets past daar het niveau van de volgende opgaven op aan. Zo maken uw leerlingen nooit overbodige vragen en struikelen ze niet over te moeilijke opdrachten.

Voor alle leerlingen

De Centrale Eindtoets houdt standaard rekening met dyslectische en kleurenblinde leerlingen en met kinderen van verschillende overtuigingen. Door gemakkelijke en moeilijke opgaven af te wisselen, blijft de toets uitdagend. Daarbovenop komen keuzes die een school kan maken. Voor leerlingen die zich moeilijk kunnen concentreren, is de digitale eindtoets prettig. En voor blinde leerlingen is de toets er in braille.