Nieuws primair en speciaal onderwijs

Maakt u gebruik van Computerprogramma LOVS? Om toegang te verkrijgen tot LOVS 4.11 heeft u uw klantnummer en licentiecode nodig. Deze gegevens vindt u op uw persoonlijke pagina wanneer u inlogt op de portal.

Graag op de hoogte? Kies dan een van de onderwerpen hieronder.
Bekijk PO Actueel voor onze periodieke uitgave over de LVS-toetsen.

DatumBericht
25-5-2018In ontwikkeling: nieuw instrument Taal voor Kleuters
Samen met ruim 100 kleuterleerkrachten en intern begeleiders zet Cito de eerste stappen in de ontwikkeling van een nieuw kleutervolgsysteem. Het eerste instrument dat gemaakt wordt is Taal voor Kleuters. Eind 2019 zal het instrument beschikbaar zijn. Taal voor Kleuters is bedoeld om een goed beeld te krijgen van de taalontwikkeling van kleuters. De onderdelen Mondeling taal en Beginnende geletterdheid staan hierbij centraal.
25-5-2018De rol van taal in de LVS-toetsen Rekenen-Wiskunde
Een veelgehoorde opmerking over de vorige generatie toetsen Rekenen-Wiskunde is dat ze zo talig zijn. Daar zijn we mee aan de slag gegaan: de 3.0-toetsen zijn een stuk minder talig. Toch bevragen we nog steeds opgaven in de context. In dit artikel leggen we uit wat daarvan de reden is en gaan we in op de veranderingen die we hebben doorgevoerd. Tenslotte geven we tips voor in de klas.
20-3-2018Woordenschat 3.0 verschijnt in schooljaar 2018-2019
Woordenschat is een belangrijke voorwaardelijke vaardigheid voor andere taalvaardigheden. Hoe groter de woordenschat van een leerling, hoe beter de leerling zich kan uitdrukken, instructies kan begrijpen, teksten kan lezen en begrijpen en zelf teksten kan schrijven. Kortom, woordenschat vormt een belangrijke basis voor de verbinding van een kind met de wereld om zich heen en voor zijn vermogen om te leren en zich te ontwikkelen.
16-3-2018Denk met ons mee over de toetsen van de toekomst!
Vierde generatie Cito Leerlingvolgsysteem

De wereld verandert, het onderwijs verandert en Cito verandert mee. Om ervoor te zorgen dat onze toetsen blijven aansluiten op het onderwijs van vandaag en morgen, zijn wij continu bezig met het doorontwikkelen van onze leerlingvolgsystemen. Zo kijken we nu al vooruit naar de vierde generatie van het Cito Leerlingvolgsysteem (LVS) voor groep 3 tot en met 8. Dit doen we uiteraard niet alleen, maar samen met vele onderwijsprofessionals.
1-2-201830% deelnemers Centrale Eindtoets 2018 maakt nieuwe digitale adaptieve variant
Dit jaar doen zo’n 3.500 scholen met ongeveer 95.000 leerlingen mee aan de Centrale Eindtoets. Deze eindtoets maakt Cito maakt in opdracht van het College van Toetsen en Examens (CvTE). Van de 95.000 leerlingen maakt ongeveer 30% de nieuwe digitale adaptieve eindtoets. Dit is een toets op maat: vragen worden aangepast aan het niveau van de leerling.

Lees ook het persbericht van CvTE.
30-1-2018LOVS en digitaal toetsen stabiel
Vorige week zorgde een technische storing helaas voor veel ongemak bij het afnemen van onze digitale LVS-toetsen. Onze oprechte excuses hiervoor.

Na uitgebreide tests, monitoren en klantcontact mogen we constateren dat alles weer naar behoren werkt: het werken in Computerprogramma LOVS en het digitaal toetsen verloopt nu stabiel. Een aantal scholen heeft nog te maken met specifieke problemen als gevolg van de storing, we werken er hard aan om ook deze scholen te helpen.

Wij wensen u en uw leerlingen veel succes bij de afnames!

> Mocht u nog problemen ervaren, laat het ons dan weten. Bel ons op telefoonnummer (026) 352 11 11 of stuur een e-mail naar helpdesk@cito.nl, voorzien van uw gegevens, vraag/probleem (met eventuele screenshots) en voorkeur van contact. Dan helpen we u zo snel mogelijk verder!
23-1-2018Toetsing van werkwoordspelling in groep 7
Nieuw: 100% dictee en naar wens afname halverwege groep 7 mogelijk

Heeft u de nieuwe LVS-toetsen Spelling 3.0 voor groep 7 al afgenomen? Dan heeft u gezien dat er naast de vertrouwde toetsen Spelling niet-werkwoorden ook toetsen Spelling werkwoorden zijn voor groep 7. Er is een toets Spelling werkwoorden voor E7 en ook één voor M7. Net als de toetsen Spelling niet-werkwoorden neemt u deze toetsen af in de vorm van een dictee. We lichten graag de gemaakte keuzes aan u toe.
4-12-2017Inschrijving Centrale Eindtoets 2018 gestart
De inschrijving voor de Centrale Eindtoets 2018 is op 1 december 2017 van start gegaan. De Centrale Eindtoets is afkomstig van de overheid (het College voor Toetsing en Examens – CvTE) en wordt door Cito gemaakt in samenwerking met leraren uit het basisonderwijs. Meer informatie over de inschrijving vindt u op de website van de Centrale Eindtoets.

Bekijk het filmpje over totstandkoming Centrale Eindtoets
Het CvTE heeft een filmpje gemaakt over de Centrale Eindtoets. Cito-medewerker Hendrik Straat legt hierin uit hoe de Centrale Eindtoets en het toetsadvies tot stand komt.
Filmpje totstandkoming Centrale Eindtoets
11-9-2017Standaardsetting sociaal emotionele ontwikkeling ZML: doet u mee?
Heeft u zicht op de normale ontwikkeling van het sociaal emotioneel functioneren van leerlingen? Werkt u als leerkracht, intern begeleider of ontwikkelingspsycholoog in het reguliere basis- of voortgezet onderwijs? Of in het speciaal basis- of voortgezet onderwijs? Dan zijn we op zoek naar u! Lees snel verder…
Standaardsetting sociaal emotionele ontwikkeling ZML: doet u mee?
1-8-2017Lezen leuk(er) maken – tips van onze Leerlingenraad!
Hoe maken we samen lezen leuk(er)? Daar hebben de kinderen van de Leerlingenraad supergoed over nagedacht. IJverig hebben ze al hun tips genoteerd en besproken. Natuurlijk delen we deze leuke en bruikbare tips graag met jullie!
Lezen leuk(er) maken
24-3-2017Leerlingenraad: Lekker Lezen
We weten het allemaal wel: plezier in lezen komt de leesprestaties absoluut ten goede. Toch vindt lang niet elk kind lezen leuk. Hoe zorgen we dat kinderen (nog) meer plezier in lezen krijgen?

Die vraag staat centraal tijdens de Leerlingenraad die we op woensdagmiddag 19 april aanstaande in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek organiseren op een unieke locatie: het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Leerlingen kunnen zich (gratis) aanmelden voor deelname, inclusief een bezoek aan het Kinderboekenmuseum. Leuk voor uw leerlingen? Lees meer
23-3-2017Nieuws! Toetsen in de cloud | DMT AVI vernieuwd | en nog veel meer…
Lees alles over de laatste ontwikkelingen: DMT AVI vernieuwd, toetsen in de cloud, de leerlingenraad Lekker lezen, tip: Cito Portal en nieuwe mogelijkheden voor zelfontwikkeling. Lees meer
28-2-2017Ook Taalverzorging positief beoordeeld door Expertgroep Toetsen
Met trots mogen wij u laten weten dat ook Taalverzorging positief is beoordeeld door de Expertgroep Toetsen. Vanaf schooljaar 15/16 beoordeelt niet langer de COTAN, maar de Expertgroep Toetsen PO de toetsen uit het Leerlingvolgsysteem. Al eerder sprak de Expertgroep Toetsen zich positief uit over de ingediende toetsen uit het volgsysteem primair en speciaal onderwijs. Taalverzorging voor groep 6-7-8 mogen wij nu aan dit rijtje toevoegen.
30-8-2016Update positief oordeel Expertgroep Toetsen
Vanaf schooljaar 15/16 beoordeelt niet langer de COTAN, maar de Expertgroep Toetsen PO de toetsen uit het Leerlingvolgsysteem. Al eerder sprak de Expertgroep Toetsen zich positief uit over de ingediende toetsen uit het volgsysteem primair en speciaal onderwijs. Inmiddels kunnen we nog een aantal toetsen toevoegen aan dit rijtje.
23-5-2016Dansend de (kleuter)toetsen door!
Deze actie is inmiddels afgelopen. Het is niet mogelijk om nog deel te nemen. Bedankt voor alle inzendingen en reacties!
> De winnaar is juf Carin van groep 2 van OBS Roombeek uit Enschede
> Meer informatie over Cito en het toetsen van kleuters

Natúúrlijk geen stress bij de kleutertoets. Een prettige en ontspannen sfeer staat voorop! Sommige kleuterklassen gaan dansend de toetsen door, andere doen leuke ontspanningsoefeningen of maken er een klein feestje van. Of doe je juist niets ‘speciaals’? Kortom: hoe zorg jij er als kleuterjuf of -meester voor dat de kinderen zich fijn voelen voor een toets? Laat zien hoe jij bijdraagt aan die plezierige, ontspannen sfeer en maak kans op een dansworkshop van Introdans!
23-5-2016Tips voor Toetsen
Een nieuwsbrief met handige tips en leuk nieuws! Wist u dat er op Cito Portal veel handige en nuttige documentatie staat die helpt nog meer uit de toetsten te halen? En kent u de Expertgroep Toetsen PO, zij hebben onze toetsen uit het leerlingvolgsysteem beoordeeld. Daarnaast heeft Cito bezoek gehad van 19 kinderen voor de leerlingenraad, die ons het hemd van het lijf vroegen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor advies? Lees hier de nieuwsbrief!
12-5-2016Toetsen, wat vinden de leerlingen er zelf van?
"Bedankt voor de leuke middag. Ik was wel een beetje stil, want ik vond het erg spannend. Maar ik vond het wel heeeeeel erg leuk en zou nog wel een keer willen." Dit lieve mailtje ontvingen we na de eerste leerlingenraad van Isa (8). Samen met 18 andere leerlingen stond zij eind april op de stoep van ons hoofdkantoor.
6-4-2016Voor leerkrachten | Even toetsen over toetsen!
Toetsen…iedere leerkracht  neemt ze af. Maar wat vindt u nu precies van het toetsen? Wij zijn heel benieuwd! Cito komt graag in contact met leerkrachten in het basisonderwijs die hun bevindingen uit de praktijk met ons willen delen.
Gezocht: leerkrachten basisonderwijs over toetsen
31-3-2016Voor leerlingen | Doe jij mee aan onze leerlingenraad?
Toetsen…. Wat vind jij ervan? Heb ook jij binnenkort weer toetsen op school? Als ‘maker’ van veel van deze toetsen willen wij graag van jou weten hoe je de toetsen vindt. Een beetje spannend, of best leuk? Bereid jij je voor? Wat denk jij dat je juf of meester ermee doet? En heb jij tips voor ons, om de toetsen nog beter – of misschien wel leuker – te maken?
Leerlingenraad Cito: praat jij mee?
31-3-2016Voor ouders | Even wat over toetsen - wat vind jij?
Het is binnenkort weer toetstijd! Volgtoetsen, de entreetoets, de verplichte eindtoets. Als toetsenmakers zijn wij heel benieuwd hoe jij deze toetsen als ouder ervaart en wat je kind(eren) ervan vinden. 
Oproep leerlingenraad: wat vind jij van toetsen?