Nieuws primair en speciaal onderwijs

Maakt u gebruik van Computerprogramma LOVS? Om toegang te verkrijgen tot LOVS 4.11 heeft u uw klantnummer en licentiecode nodig. Deze gegevens vindt u op uw persoonlijke pagina wanneer u inlogt op de portal.

Graag op de hoogte? Kies dan een van de onderwerpen hieronder.
Bekijk PO Actueel voor onze periodieke uitgave over de LVS-toetsen.

DatumBericht
4-12-2017Inschrijving Centrale Eindtoets 2018 gestart
De inschrijving voor de Centrale Eindtoets 2018 is op 1 december 2017 van start gegaan. De Centrale Eindtoets is afkomstig van de overheid (het College voor Toetsing en Examens – CvTE) en wordt door Cito gemaakt in samenwerking met leraren uit het basisonderwijs. Meer informatie over de inschrijving vindt u op de website van de Centrale Eindtoets.

Bekijk het filmpje over totstandkoming Centrale Eindtoets
Het CvTE heeft een filmpje gemaakt over de Centrale Eindtoets. Cito-medewerker Hendrik Straat legt hierin uit hoe de Centrale Eindtoets en het toetsadvies tot stand komt.
Filmpje totstandkoming Centrale Eindtoets
11-9-2017Standaardsetting sociaal emotionele ontwikkeling ZML: doet u mee?
Heeft u zicht op de normale ontwikkeling van het sociaal emotioneel functioneren van leerlingen? Werkt u als leerkracht, intern begeleider of ontwikkelingspsycholoog in het reguliere basis- of voortgezet onderwijs? Of in het speciaal basis- of voortgezet onderwijs? Dan zijn we op zoek naar u! Lees snel verder…
Standaardsetting sociaal emotionele ontwikkeling ZML: doet u mee?
1-8-2017Lezen leuk(er) maken – tips van onze Leerlingenraad!
Hoe maken we samen lezen leuk(er)? Daar hebben de kinderen van de Leerlingenraad supergoed over nagedacht. IJverig hebben ze al hun tips genoteerd en besproken. Natuurlijk delen we deze leuke en bruikbare tips graag met jullie!
Lezen leuk(er) maken
28-4-2017Fleur vlogt: schooladvies, eindtoets, schoolkeuze – hoe gaat dat allemaal?
Fleur zit in groep 8 en is gek op vloggen. Wat maakt ze mee tijdens haar laatste maanden op de basisschool? Het leek haar een leuk idee om dat te laten zien. En dat gaat heel goed!
24-3-2017Leerlingenraad: Lekker Lezen
We weten het allemaal wel: plezier in lezen komt de leesprestaties absoluut ten goede. Toch vindt lang niet elk kind lezen leuk. Hoe zorgen we dat kinderen (nog) meer plezier in lezen krijgen?

Die vraag staat centraal tijdens de Leerlingenraad die we op woensdagmiddag 19 april aanstaande in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek organiseren op een unieke locatie: het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Leerlingen kunnen zich (gratis) aanmelden voor deelname, inclusief een bezoek aan het Kinderboekenmuseum. Leuk voor uw leerlingen? Lees meer
23-3-2017Nieuws! Toetsen in de cloud | DMT AVI vernieuwd | en nog veel meer…
Lees alles over de laatste ontwikkelingen: DMT AVI vernieuwd, toetsen in de cloud, de leerlingenraad Lekker lezen, tip: Cito Portal en nieuwe mogelijkheden voor zelfontwikkeling. Lees meer
28-2-2017Ook Taalverzorging positief beoordeeld door Expertgroep Toetsen
Met trots mogen wij u laten weten dat ook Taalverzorging positief is beoordeeld door de Expertgroep Toetsen. Vanaf schooljaar 15/16 beoordeelt niet langer de COTAN, maar de Expertgroep Toetsen PO de toetsen uit het Leerlingvolgsysteem. Al eerder sprak de Expertgroep Toetsen zich positief uit over de ingediende toetsen uit het volgsysteem primair en speciaal onderwijs. Taalverzorging voor groep 6-7-8 mogen wij nu aan dit rijtje toevoegen.
30-8-2016Update positief oordeel Expertgroep Toetsen
Vanaf schooljaar 15/16 beoordeelt niet langer de COTAN, maar de Expertgroep Toetsen PO de toetsen uit het Leerlingvolgsysteem. Al eerder sprak de Expertgroep Toetsen zich positief uit over de ingediende toetsen uit het volgsysteem primair en speciaal onderwijs. Inmiddels kunnen we nog een aantal toetsen toevoegen aan dit rijtje.
23-5-2016Tips voor Toetsen
Een nieuwsbrief met handige tips en leuk nieuws! Wist u dat er op Cito Portal veel handige en nuttige documentatie staat die helpt nog meer uit de toetsten te halen? En kent u de Expertgroep Toetsen PO, zij hebben onze toetsen uit het leerlingvolgsysteem beoordeeld. Daarnaast heeft Cito bezoek gehad van 19 kinderen voor de leerlingenraad, die ons het hemd van het lijf vroegen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor advies? Lees hier de nieuwsbrief!
23-5-2016Dansend de (kleuter)toetsen door!
Deze actie is inmiddels afgelopen. Het is niet mogelijk om nog deel te nemen. Bedankt voor alle inzendingen en reacties!
> De winnaar is juf Carin van groep 2 van OBS Roombeek uit Enschede
> Meer informatie over Cito en het toetsen van kleuters

Natúúrlijk geen stress bij de kleutertoets. Een prettige en ontspannen sfeer staat voorop! Sommige kleuterklassen gaan dansend de toetsen door, andere doen leuke ontspanningsoefeningen of maken er een klein feestje van. Of doe je juist niets ‘speciaals’? Kortom: hoe zorg jij er als kleuterjuf of -meester voor dat de kinderen zich fijn voelen voor een toets? Laat zien hoe jij bijdraagt aan die plezierige, ontspannen sfeer en maak kans op een dansworkshop van Introdans!
12-5-2016Toetsen, wat vinden de leerlingen er zelf van?
"Bedankt voor de leuke middag. Ik was wel een beetje stil, want ik vond het erg spannend. Maar ik vond het wel heeeeeel erg leuk en zou nog wel een keer willen." Dit lieve mailtje ontvingen we na de eerste leerlingenraad van Isa (8). Samen met 18 andere leerlingen stond zij eind april op de stoep van ons hoofdkantoor.
6-4-2016Voor leerkrachten | Even toetsen over toetsen!
Toetsen…iedere leerkracht  neemt ze af. Maar wat vindt u nu precies van het toetsen? Wij zijn heel benieuwd! Cito komt graag in contact met leerkrachten in het basisonderwijs die hun bevindingen uit de praktijk met ons willen delen.
Gezocht: leerkrachten basisonderwijs over toetsen
31-3-2016Voor leerlingen | Doe jij mee aan onze leerlingenraad?
Toetsen…. Wat vind jij ervan? Heb ook jij binnenkort weer toetsen op school? Als ‘maker’ van veel van deze toetsen willen wij graag van jou weten hoe je de toetsen vindt. Een beetje spannend, of best leuk? Bereid jij je voor? Wat denk jij dat je juf of meester ermee doet? En heb jij tips voor ons, om de toetsen nog beter – of misschien wel leuker – te maken?
Leerlingenraad Cito: praat jij mee?
31-3-2016Voor ouders | Even wat over toetsen - wat vind jij?
Het is binnenkort weer toetstijd! Volgtoetsen, de entreetoets, de verplichte eindtoets. Als toetsenmakers zijn wij heel benieuwd hoe jij deze toetsen als ouder ervaart en wat je kind(eren) ervan vinden. 
Oproep leerlingenraad: wat vind jij van toetsen?