Dansend de (kleuter)toetsen door!

Deze actie is inmiddels afgelopen. Het is niet mogelijk om nog deel te nemen. Bedankt voor alle inzendingen en reacties!
> De winnaar is juf Carin van groep 2 van OBS Roombeek uit Enschede
> Meer informatie over Cito en het toetsen van kleuters

Natúúrlijk geen stress bij de kleutertoets. Een prettige en ontspannen sfeer staat voorop! Sommige kleuterklassen gaan dansend de toetsen door, andere doen leuke ontspanningsoefeningen of maken er een klein feestje van. Of doe je juist niets ‘speciaals’? Kortom: hoe zorg jij er als kleuterjuf of -meester voor dat de kinderen zich fijn voelen voor een toets? Laat zien hoe jij bijdraagt aan die plezierige, ontspannen sfeer en maak kans op een dansworkshop van Introdans!

Hoe doe je mee? Deel vóór 1 juli een foto of video van jouw kleuterklas waarop je laat zien hoe ontspannen de kinderen in jouw klas zijn (mag met een knipoog ;)). De leukste inzender wordt beloond met een vrolijke dansworkshop van Introdans bij jou op school.


Doe mee en win een dansworkshop!

Tijdens de laatste weken van het schooljaar 2015-2016 kun je als kleuterjuf of -meester meedoen aan een actie en een dansworkshop van Introdans winnen voor jouw kleuterklas. Een foto of video inzenden kan als reactie onder het Facebook-bericht óf via het speciale e-mailadres ontspannenkleuters@cito.nl. De actievoorwaarden:
  • Cito verloot onder alle inzendingen één dansworkshop van Introdans
  • De prijswinnaar maken wij op vrijdag 1 juli 2016 bekend op Cito’s Facebookpagina. Op Facebook plaatsen we de winnende foto of video en vermelden we de voornaam van de juf of meester, de naam van de klas en de naam en plaats van de school. De winnaar krijgt ook persoonlijk bericht
  • Cito gebruikt jouw gegevens alleen als je deze actie wint
  • Na deze actie worden je gegevens verwijderd
  • Alleen kleuterjuffen of -meesters kunnen deelnemen aan deze actie
  • Zorg ervoor dat je als school toestemming van ouders/verzorgers hebt om de foto’s of video’s te mailen én op Facebook te plaatsen
  • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd

Hebben kleuters last van 'toetskriebels'?

Vooral in positieve zin, volgens juf Rozemarijn: “Omdat we in groep 1/2 al starten, is het voor de kinderen gelijk gewoon en vinden de kleuters het eigenlijk machtig: ze gaan in een boekje werken. Als de toets dan klaar is ben ik blij, en dan vragen ze om nog een boekje! Er zijn wel eens ouders die de druk opvoeren, zo van ‘goed je best doen, anders blijf je zitten’. Ouders, doe dat nu niet!” Ook kleuterjuf Silvia geeft aan: “Kleuters vinden het niet erg. Ze gaan in een boekje werken. Kinderen ervaren niet die druk, maar ouders wel.”
Samen met de juf of meester willen we het graag leuk houden. Want de hele setting kan het spannend maken: juf of meester doet anders, kinderen voelen dat. “Als een leerkracht gestrest is, heb je gestreste kinderen.” Vandaar onze oproep om te laten zien hoe jouw kleuterklas ontspannen de toetsen ingaat! Dus heb jij speciale ‘moves’ voor de kinderen, laat je ze even lekker lachen of doe je iets heel anders om samen te ontspannen en de toets gewoon leuk te laten zijn? Laat het zien!

Waarom toetsen we kleuters?

De dagelijkse observaties van leerkrachten, informatie van ouders én de toetsresultaten geven samen een zo compleet mogelijk beeld van de vaardigheden en de ontwikkeling van kinderen. 
Toetsen zijn bedoeld als hulpmiddel voor de meester of juf om het onderwijs af te stemmen op de kinderen. Samen met informatie uit andere bronnen (zoals observaties, gesprekken en portfolio) maken de toetsen het beeld van het kind zo compleet mogelijk.

Zijn kleutertoetsen nodig en niet te spannend? 

Goed om te weten: met twee keer per jaar twee keer een half uurtje met de kleuters de opdrachten van een toets maken, blijft er volop tijd over om te spelen. Bovendien vinden veel kinderen het leuk om te laten zien wat ze kunnen. Door er als ouders, leerkrachten of andere betrokkene niet te zwaar aan te tillen, zullen kinderen dat ook niet zo snel doen. En het leuk(er) maken mag natuurlijk!

> Lees meer over Cito en het toetsen van kleuters