Derde generatie LVS-toetsen

Nieuwe LVS-toetsen: ook voor speciale leerlingen

Vanaf het najaar van 2018 zijn de toetsen Rekenen-Wiskunde 3.0, Begrijpen lezen 3.0 en Spelling 3.0 voor groep 3 tot en met 8 beschikbaar. In de nieuwe uitgaven zijn de toetsen voor speciale leerlingen integraal opgenomen en dus direct voor hen beschikbaar. U hoeft daarom geen aparte leerkrachtmap meer aan te schaffen voor speciale leerlingen.

Nieuwe toetsen of ‘oude’ toetsen?

Scholen die de huidige toetsen voor speciale leerlingen gebruiken of overwegen deze aan te schaffen, kunnen nu kiezen. Voor Rekenen-Wiskunde groep 3, 4, 5 en 6 kunt u in schooljaar
2015-2016 de nieuwe 3.0 toetsen inzetten. Dit geldt ook voor Spelling en Begrijpend lezen groep 3, 4, 5 en 6. De ‘oude’ toetsen voor speciale leerlingen kunt u voorlopig nog bestellen. U kunt zelf kiezen welke toetsen u bij uw leerlingen afneemt en welke bij uw onderwijs passen. 

Geactualiseerde normering

De normeringen van de toetsen Rekenen-Wiskunde, Spelling en Begrijpend lezen aangepast. U downloadt de geactualiseerde normering op Cito Portal.

Over de nieuwe toetsen

  • Er zijn extra tussentoetsen voor leerlingen met een vertraagde ontwikkeling.
  • Bij de ontwikkeling van de toetsen hebben we rekening gehouden met inzichten die we bij de Toetsen speciale leerlingen hebben opgedaan. Dat ziet u terug bij het taal- en illustratiegebruik.
  • Om de kosten voor de toetsboekjes voor scholen minimaal te houden, hebben we concessies gedaan aan de lay-out. Zo staan er bij Rekenen-Wiskunde drie opgaven op een pagina. Als dit lastig is voor een leerling, kunt u tijdens de toetsafname opgaven afdekken.

Meer weten?

Meer informatie over de derde generatie toetsen en de planning wanneer welke toets verschijnt of uit de handel gaat.