Leerling in beeld. Nu en in de toekomst

Gratis congres voor professionals in het primair onderwijs!

Er komt veel op het primair onderwijs af, bijvoorbeeld gepersonaliseerd leren, de focus op nieuwe vaardigheden als digitale geletterdheid. Heeft dit effect op kans(on)gelijkheid van leerlingen? Dat houdt ons, als grondlegger van volgsystemen in het belang van gelijke kansen voor elk kind, erg bezig. U ook? Kom dan naar congres ‘Leerling in beeld. Nu en in de toekomst’. Tijdens dit congres staan we stil bij wat voor nu en in de toekomst van belang is in het volgen van de ontwikkeling van leerlingen in het basisonderwijs.

Op 17 november 2017 trakteren we in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein op een dag vol inspiratie, interactie en (praktische) informatie. Bent u erbij? Professionals in primair onderwijs kunnen gratis deelnemen aan het congres (inclusief lunch)!

Programma ‘Leerling in beeld’

  9.00 – 10.00 uur  Ontvangst en koffie
10.00 – 10.05 uur  Opening
10.05 – 10.50 uur  Ruud Veltenaar (filosoof, TEDx-spreker) over de toekomst van
                              het onderwijs
10.50 – 11.30 uur  Visie op formatief toetsen (Cito)
11.30 – 11.45 uur  Pauze
11.45 – 12.30 uur  Parallelsessie I (zie overzicht parallelsessies)
12.30 – 13.30 uur  Lunch
13.30 – 14.15 uur  Parallelsessie II
14.15 – 15.00 uur  Parallelsessie III
15.00 – 15.15 uur  Pauze
15.15 – 16.00 uur  Pubquiz – Test uw kennis op het gebied van rekenen, taal en
                              rages op het schoolplein
16.00 – 16.30 uur  Debat over kans(on)gelijkheid geleid door hoogleraar Eddie Denessen

NB Dit is het programma onder voorbehoud van wijzigingen! Hou deze site in de gaten voor updates.

Plenaire sessies

Het congres Leerling in beeld wordt omlijst door gerenommeerde sprekers. Allereerst houdt filosoof, TEDx-spreker en internationaal trendwatcher Ruud Veltenaar u een spiegel voor en zet u op scherp met zijn heldere visie op de toekomst van het onderwijs. We sluiten het congres af met Eddie Denessen, bijzonder hoogleraar Sociaal-culturele achtergronden aan de Universiteit Leiden. Gelijke kansen voor elk kind is de basis van ons bestaan. Hoe zorgen we daar samen voor? Eddie Denessen, expert op het gebied van kansongelijkheid, het effect van gedifferentieerd onderwijs, leidt het debat over kans(on)gelijkheid.

Parallelsessies


Stel uw eigen congresprogramma samen aan de hand van onderstaande keuzemogelijkheden!
Merk jij wat ik merk? (ronde I)
Merkbare vaardighedenspel
PO-Raad: het ‘waartoe’ van goed onderwijs (ronde II en III)
Scholen hebben de opdracht de ‘waartoe’-vraag van goed onderwijs te beantwoorden. Waartoe leiden we onze leerlingen op, wat beloven we de samenleving met ons onderwijs en hoe wordt er een balans gevonden tussen de kerntaken? In deze sessie aandacht voor: overall kwaliteit, hoe de PO-Raad (schoolbesturen) opereert in dit complexe vraagstuk. Ook thema’s als curriculum.nu, visie op toetsing en regie op onderwijskwaliteit komen aan de orde.
Inspectie over het nieuwe toezicht (ronde II en III)
Vanaf 1 augustus 2017 werkt de inspectie met een nieuw onderzoekskader. Tijdens deze sessie hoort u van de inspectie zelf wat dit nieuwe kader in grote lijnen inhoudt. Hoe ziet een onderzoek er uit, welke standaarden worden onderzocht, hoe gaat de inspectie om met wettelijke eisen, hoe kijkt de inspectie naar het volgen van leerlingen en naar resultaten van toetsen.
Leerlingenraad (ronde III) Hoe ziet een toets er over 5 jaar uit? Dat vroegen we de nieuwe generatie leerlingen zélf. Zij presenteren ons en u hun ideeën over de toetsen van de toekomst. Zie oproep Leerlingenraad.
Wat is dat? Woordenschat! (ronde I, II en III) Maak als eerste kennis met de grote vernieuwingen van de toets Woordenschat.
Vier je succes met Groeimeter! (ronde I, II en III) Maak kennis met een totaal ander toetsconcept: Leerdoelgericht toetsen via korte, speelse, online toetsen. Aangevuld met opdrachtkaarten. Toetsen met een spinner? Het kan!
Haal meer uit je toetsresultaten) (ronde I, II en III) Praktische tips voor optimaal gebruik van de derde generatie toetsen van Cito.
De toekomst van digitaal en adaptief toetsen: dichterbij dan we denken! (ronde I, II en III) De toekomst van digitaal en adaptief toetsen: dichterbij dan we denken? In 2018 zal voor het eerst de digitale adaptieve Centrale Eindtoets afgenomen worden. Dit is een toets op maat die toegankelijk is voor iedere leerling. Stichting Cito presenteert u de voor(oor)delen van digitaal en adaptief toetsen.
Lekker lezen begint met AVI en DMT (ronde I, II en III) De meestgebruikte toetsen voor het technisch leesonderwijs (DMT en AVI) zijn vernieuwd. Maak kennis met de nieuwe toetsen en leer over bijvoorbeeld de uitgebreide analysemogelijkheden.
Uw persoonlijke adviesgesprek (ronde I, II en III) Heeft u specifieke vragen over bepaalde toetsen? Wilt u meer weten over de interpretatie van de resultaten? Stel uw vragen aan één van onze adviseurs.

Schrijf u in voor het gratis congres voor PO-professionals!

Via dit inschrijfformulier kunt u zich aanmelden en aangeven welke parallelsessies u wilt bezoeken. Heeft u behoefte aan een persoonlijk adviesgesprek, wees dan op tijd met aanmelden, want vol=vol!

Graag tot ziens op het congres ‘Leerling in beeld’ op 17 november!