Leerling in beeld. Nu en in de toekomst

Gratis congres voor professionals in het primair onderwijs!

Op 17 november 2017 organiseerde Cito het eerste PO-congres in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. De dag stond in het teken van ontwikkelingen zoals gepersonaliseerd leren en de focus op nieuwe vaardigheden, zoals digitale geletterdheid. Mooie ontwikkelingen, maar wat is het effect ervan op kans(on)gelijkheid van leerlingen? Dat houdt ons, als grondlegger van volgsystemen in het belang van gelijke kansen voor elk kind, erg bezig. Tijdens het congres stonden we samen met u stil bij wat voor nu en in de toekomst van belang is in het volgen van de ontwikkeling van leerlingen in het basisonderwijs. We blikken tevreden terug op deze mooie dag met interessante lezingen en workshops en inspirerende ontmoetingen. Bekijk onderstaande film voor een korte sfeerimpressie of de foto’s op Facebook.Exponentiële technologie en democratisering van het onderwijs

Filosoof en trendwatcher Ruud Veltenaar opende het congres met zijn visie op de toekomst van het onderwijs. Hij zette het publiek flink aan het denken met uitspraken als ‘De wereld is in transformatie. In de toekomst draait het om exponentiële technologie die het leren gaat veranderen. Iets uit je hoofd leren is niet meer nodig, daar hebben we straks IBM Watson voor.’ Over gelijke kansen zei hij: ‘Het vermogen om te leren wordt straks gelijk voor iedereen en dat maakt definitief een einde aan de ongelijkheid’. Voor Cito is dit een rooskleurig toekomstbeeld natuurlijk, maar tot het zover is moeten we andere stappen zetten om gelijke kansen voor elke leerling te creëren.

Debat over kans(on)gelijkheid

In de verdiepende parallelsessies lieten de PO-Raad, de Inspectie en Cito hun visie horen over het creëren van gelijke kansen voor ieder kind. We sloten de dag af met een debat over kans(on)gelijkheid, dat werd geleid door bijzonder hoogleraar Sociaal-culturele achtergronden Eddie Denessen. Ook in dit debat bleek weer hoe lastig het kan zijn om het potentieel bij álle leerlingen volledig te benutten. Jacqueline Visser, directeur bij Cito, sloot af met deze prachtige boodschap: “Een ding weet ik zeker, er gaat veel veranderen. We weten nu nog niet wat we leerlingen morgen moeten leren. Maar koester de nieuwsgierigheid van kinderen en zorg dat ze nieuwsgierig blijven. Die nieuwsgierigheid gaat ons helpen om samen met jullie vooruit te komen.”

Bent u er volgend jaar ook bij?

Houd deze site in de gaten voor een datum voor het vervolg op congres ‘Leerling in beeld. Nu en in de toekomst’ in 2018.