Kijk- en luistertoetsen Nederlands

Voor vmbo bb, vmbo kb en vmbo gt

Kijk- en luistertoetsen Nederlands

Eenvoudig de kijk- en luistervaardigheid van uw leerlingen in het Nederlands toetsen voor het schoolexamen? Gebruik de Kijk- en luistertoetsen Nederland van Cito! De toetsen sluiten aan bij het referentieniveau 2F voor taal en bestaan alleen uit opgaven bij videofragmenten.

Hoe werkt de Kijk- en luistertoets Nederlands?

Er is een aparte Kijk- en luistertoets voor elk niveau. Tussen de verschillende toetsen bestaat overlap. De Kijk- en luistertoetsen voor de basisberoepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerweg bevatten de onderdelen tekstbegrip, fictie en uitvoeren van instructies. De Kijk- en luistertoets voor de gemengde en theoretische leerweg bevat de onderdelen tekstbegrip, fictie en sprekersbedoeling. Verdere toelichting over de hierboven genoemde toetsonderdelen vindt u in de handleiding.

Voor leerlingen met dyslexie

Voor leerlingen met dyslexie kunt u de extra dvd bestellen bij de Kijk- en luistertoetsen Nederlands vmbo. Dit audiovisuele materiaal heeft verlengde antwoordpauzes, zodat de leerlingen meer tijd hebben om de opgaven door te lezen. Deze dvd’s zijn er voor alle drie de leerwegen.

Voor leerlingen met een auditieve beperking (Cluster 2)

Heeft u kandidaten met een auditieve beperking? Ook zij kunnen meedoen aan het schoolexamen Kijk- en luistertoetsen Nederlands. Wij bieden voor deze groep leerlingen ondertitelde versies aan. Ook deze zijn er voor alle drie de niveaus. Zowel reguliere scholen als scholen voor voortgezet speciaal onderwijs kunnen de ondertitelde dvd’s bestellen als aanvulling op het standaardpakket.

Afname

 • 70 tot 90 minuten voor de hele toets
 • Klassikaal
 • Op een door u te bepalen moment; er is voor Nederlands geen adviesdatum
 • U kunt de toets in één keer zijn geheel afnemen, maar u kunt ook elk onderdeel apart afnemen

Materiaal

 • Standaardpakket met:
  –  handleiding
  –  dvd
  –  negen opgavenboekjes in drie versies

Los te bestellen (alleen mogelijk na aanschaf van het standaardpakket)

 • Handleiding
 • Dvd
 • Sets van negen opgavenboekjes
 • Ondertitelde versies
 • Dvd met verlengde antwoordpauzes voor dyslectische leerlingen

Bestellen van eerdere Kijk- en luistertoetsen

Kijk- en luistertoetsen 2015-2016 en 2016-2017 met de programma’s op dvd zijn nog leverbaar zolang de voorraad strekt.

Advies op maat?

Twijfelt u wat het beste is voor uw leerlingen of voor uw school? Wellicht biedt één van onze workshops uitkomst? Of wilt u bij het maken van een keuze graag persoonlijk advies van onze klantenservice? Neem gerust contact met ons op via klantenservice@cito.nl of bel (026) 352 11 11. Wij helpen u graag verder!

Mis geen belangrijk nieuws!

Wilt u op te hoogte blijven van taalnieuws van Cito en ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf u nu in voor de 2-maandelijkse e-nieuwsbrief (afmelden kan altijd)!

Bestellen

Bestel direct via de knop bovenaan de pagina.