Digitale toetsen Cito Volgsysteem voortgezet onderwijs

Het meestgebruikte leerlingvolgsysteem in het VO – ondersteunt uw beslissingen
Digitale toetsen Cito Volgsysteem voortgezet onderwijs

Wilt u de Toetsen 0 t/m 3 van het Cito Volgsysteem VO in vervolg digitaal afnemen? Of eens uitproberen hoe een digitale afname in de praktijk werkt? Dat kan! Alle toetsen zijn ook digitaal beschikbaar. De overstap van papier naar digitaal verloopt eenvoudig en werkt met vergelijkbare scores. Met digitale toetsen heeft u minder administratief werk en hoeft u logistiek minder te organiseren, kunnen leerlingen zich beter concentreren en heeft u snel inzage in de toetsresultaten. De digitale toetsen zijn ook heel geschikt voor leerlingen met dyslexie.

Een keuze voor het invoeren van digitale toetsen neemt u niet zomaar. Daarom hebben we de verschillen tussen papieren en digitale toetsen voor u op een rij gezet. Zo ziet u één oogopslag wat de voor- en nadelen van beide versies zijn voor uw school én voor uw leerlingen. 

U kunt er zelf voor kiezen met welke toetsen en met welke onderwijsniveaus u instapt. U hoeft dus niet per se alle toetsen digitaal af te nemen, stapsgewijs kan ook. Wanneer u overstapt naar digitaal toetsen kunt u op elk gewenst moment weer terug naar toetsen op papier. De resultaten van de digitale toetsen blijven beschikbaar en vergelijkbaar.

De kosten

De tarieven voor beide toetsversies zijn nagenoeg hetzelfde. Voor een papieren afname bestelt u een docentenmap, opgavenboekjes en een (al dan niet voorbedrukt) antwoordblad per leerling, per toets. Voor een digitale toetsafname bestelt u alleen de docentenmap en betaalt u per leerlingafname per toets.

Berekening voor uw school

Wilt u weten hoe een berekening van de kosten voor uw middelbare school eruit ziet? Wat het prijsverschil is tussen papieren en digitale afnames van het Cito Volgsysteem VO?
Aanvragen is simpel: voor een prijsindicatie kunt u contact opnemen met
vo-volgsysteem@cito.nl.

Voorwaarden voor digitale afname

Om een vlekkeloze digitale afname te garanderen, moet u een aantal zaken binnen uw school goed regelen en inrichten:
  • Uw ICT-infrastructuur moet aan een aantal minimale systeemeisen voldoen.
  • Het moet mogelijk zijn leerlinggegevens uit uw administratieve leerlingvolgsysteem of leerlingadministratiesysteem (LAS) te exporteren (EDEXML-export).
  • Begin tijdig met de voorbereidingen.

Ook is het belangrijk dat er voldoende draagvlak voor digitaal toetsen is op al uw schoollocaties. Dat docenten, mentoren, examensecretarissen, (toets)coördinatoren, managers en andere betrokkenen voldoende overtuigd zijn van de organisatorische en didactische meerwaarde.
Bekijk hier een overzicht van de systeemeisen.

Instructievideo digitale afname Toets 0 t/m 3 voor leerlingenStappenplan invoeren digitale toetsen

Bent u overtuigd van de meerwaarde van digitale toetsen? En wilt u de toetsen van het Cito leerlingvolgsysteem voor het VO digitaal gaan afnemen? Dit handige stappenplan kan u helpen bij de invoering ervan.

Ervaringen met digitale toetsafname

Benita van den Oever (brugklascoördinator) en Michel Bosch (systeembeheerder) organiseerden samen de afname van de digitale Toets 0 op het Zwijsen College in Veghel. “Het voorbereidende werk viel eigenlijk wel mee. Het installeren van de toetsafname-software was eenvoudig. Op de drukste afnamedag deden zes brugklassen tegelijk de digitale afname. Gelukkig was ook dat geen probleem.”

Een docent van Terra zei: “Iedereen is enthousiast over de digitale toetsen. Organisatoren, docenten én leerlingen. Vooral voor leerlingen met dyslexie zijn de digitale toetsen een uitkomst met de geïntegreerde verklanking. En dat de resultaten binnen een paar uur al beschikbaar zijn is voor iedereen prettig.”

Advies op maat?

Twijfelt u wat het beste is voor uw school en uw leerlingen? Wilt u bij het maken van een keuze graag advies van onze klantenservice of van onze adviseurs VO? Neem contact met ons op via klantenservice@cito.nl of (026) 352 11 11. Wij helpen u graag op weg!

Mis geen belangrijk nieuws over digitaal toetsen!

Met onze tweemaandelijkse e-mailnieuwsbrief informeren wij u over actuele ontwikkelingen van het Cito Volgsysteem VO. Dus ook over digitale toetsafname. Mis geen belangrijk nieuws en schrijf u direct in. Afmelden kan altijd.

Meer lezen?

Bestellen

Gebruik het bestelformulier om de docentenmappen van Toets 0, Toets 1, Toets 2 en/of Toets 3 te bestellen, zodat u toegang krijgt tot Cito Portal en u de leerlingen kunt inplannen voor hun digitale toetsafname.

Verschil papier en digitaal

Schrijf u in: e-nieuwsbrief Volgsysteem VO