Toets 3

Voor vmbo, havo, vwo

Nieuw! De nieuwe Toets 3 is vanaf nu te bestellen (leverbaar vanaf 5 maart 2018). De oude materialen zijn vanaf schooljaar 2017/2018 niet meer bruikbaar.
Toets 3

Wilt u ook uw leerlingen optimaal volgen én inzicht krijgen in het rendement van uw onderbouw? Met Toets 3 meet u prestaties en volgt u leerlingen op de kernvaardigheden Nederlands, Engels, rekenen en wiskunde. Objectief en methodeonafhankelijk! Dat is de kracht van het Cito Volgsysteem. U gebruikt de indicatie van de referentieniveaus taal en rekenen voor de onderbouwing naar ouders en leerlingen. De toetsen van dit leerlingvolgsysteem zijn een prima middel voor de kwaliteitszorg bij u op school. Hebben uw leerlingen ook de andere toetsen gemaakt (Toets 0, Toets 1, Toets 2), dan volgt u hun prestaties op de voet.

Overstappen naar de nieuwe Toets 3

Wilt u in schooljaar 2017/2018 starten met Toets 3 bij u op school? Neem dan contact op met onze adviseurs VO via klantenservice@cito.nl. Zij kunnen u begeleiden bij de introductie of helpen voorbereiden op de overstap naar de nieuwe Toets 3.

Wat is er nieuw?

 • U kunt overschakelen naar digitaal en terug naar papier. Mét vergelijkbare scores
 • Nieuwe koppeling aan de referentieniveaus Taal en Rekenen en ERK-niveaus Engels
 • Meer niveauversies: vmbo bb, vmbo kb, vmbo gt, havo en vwo
 • Nu met gesplitste taken voor rekenen en wiskunde
 • Aparte normgroep gymnasium
 • Ook een ingesproken versie bij digitale afname
 • Ook digitaal

  U kunt Toets 3 nu ook digitaal afnemen. U kunt overstappen op digitaal toetsen, maar ook weer teruggaan naar papier op elk gewenst moment. De resultaten blijven beschikbaar en vergelijkbaar. Een voordeel van digitaal toetsen: de rapportages zijn – normaal gesproken – binnen één uur beschikbaar! (behalve dit introductiejaar; nu zijn ze beschikbaar in week 20, de week van 14 mei 2018).

  Weetje! Uw leerlingen kunnen de digitale Toets 3 maken op een Windows-pc of laptop of op een Chromebook. Op dit moment zijn afnames op tablets of Apple devices nog niet mogelijk.

  Meer niveauversies

  Een goede toets is niet te moeilijk, maar ook niet te makkelijk. Natuurlijk wilt u elke leerling een passende toets bieden, daarom kunt u kiezen uit vijf niveaus voor de tweede klas: vmbo bb, vmbo kb, vmbo gt en havo en vwo. Voor vwo- en gymnasiumleerlingen is er nu een aparte vwo-versie beschikbaar. Bovendien wordt er in de rapportages onderscheid gemaakt tussen de vwo- en de gymnasiumpopulatie. De rapportages laten u de prestaties zien van uw leerlingen vergeleken met de gemiddelde prestaties op het niveau van de toets, een niveau lager en een niveau hoger.

  TIP: Aanvullend op het Cito leerlingvolgsysteem VO kunt u de Cito Intelligentietest inzetten voor uw vmbo-, havo- en vwo-leerlingen. Hiermee krijgt u inzicht in wat een leerling in potentie kan (waar het Cito Volgsysteem de feitelijke leerontwikkeling in beeld brengt).

  Toetsrapportage

  • Omdat Toets 3 dit schooljaar voor het eerst wordt uitgebracht, ontvangt u de rapportage in week 20, de week van 14 mei 2018.
  • Voor elke leerling ontvangt u een overzichtelijke niveaurapportage op papier. Hiermee krijgt u een uitgebreid beeld van uw leerling voor de kernvaardigheden. De rapportage van Toets 3 vergelijkt de prestaties van uw leerlingen met de gemiddelde prestaties van leerlingen op hetzelfde niveau en die van leerlingen een niveau lager en hoger.
  • Online, op Cito Portal, downloadt u ook alle andere, aanvullende rapportages, zoals voortgangsrapportages en verschillende groeps- en schooloverzichten. Daarmee krijgt u niet alleen het niveau en de groei van uw leerlingen in beeld, maar ook die van uw klas en uw school.
  • Omdat de meeste VO-scholen het Cito Volgsysteem voortgezet onderwijs gebruiken, kunt u de resultaten vergelijken met 800 andere.
  • Elke toetsrapportage geeft u bruikbare inzichten voor het optimaliseren van het onderwijs- en kwaliteitsbeleid en het toetsbeleid. Wilt u meer halen uit uw toetsrapportages van het Cito Volgsysteem VO? Of heeft u interesse in advies over opbrengstgericht werken, een bruikbaar programma van toetsing en afsluiting (PTA) en een optimaal toetsbeleid? Wij ondersteunen u graag.

  Scholen die systematisch hun toetsgegevens analyseren – en gebruiken voor de inrichting van hun onderwijs – halen betere resultaten, blijkt uit onderzoek van de Onderwijsinspectie.

  Wat is er nieuw in de rapportages?

  • Nieuwe vaardigheidsschalen en normering
  • Nieuwe ankering referentieniveaus Taal en Rekenen en ERK-niveaus Engels
  • Nieuwe opzet Nederlands Taalverzorging

  Bekijk ook de toelichting op de vernieuwingen in de rapportages (download pdf).

  Aparte taken voor Rekenen en Wiskunde

  Om u een goed beeld te geven van de rekenvaardigheden van uw leerlingen, toetst u rekenen apart. Toets 3 heeft daarom, net als Toets 2, aparte taken voor rekenen en wiskunde.

  Afnameperiode

  Wij adviseren u de toets af te nemen in de maanden april tot en met juli van het derde leerjaar.

  De onderdelen van deze toets (10 taken)

  • Nederlands leesvaardigheid
  • Nederlands woordenschat
  • Nederlands taalverzorging
  • Engels leesvaardigheid
  • Engels woordenschat
  • Rekenen
  • Wiskunde

  Materiaal

  Om een toets van het Cito Volgsysteem voortgezet onderwijs af te nemen heeft u nodig:

  Voor afnames op papier:
  • Docentenmap, inclusief toegang tot Cito Portal
  • Opgavenboekjes (optioneel)
  • Antwoordblad per leerling

  Tip: De antwoordbladen kunt u ook voorbedrukt op naam van de leerling bestellen. Eenvoudig en het voorkomt vervelende fouten. Bestel ze via Cito Portal.

  Voor digitale afnames:

  Scoringsservice

  Na het insturen van het papieren antwoordblad of het inleveren van de digitale toets, voert Cito de scoringsservice uit en ontvangt u verschillende toetsrapportages.

  Voor leerlingen met dyslexie

  Van Toets 3 zijn er gesproken versies (op audio-cd) en vergrote versies om in te zetten bij de toetsen op papier. Van de digitale Toets 3 is ook een ingesproken versie beschikbaar. De ingesproken versie bij de digitale Toets 3 plant u in via Cito Portal.

  Advies op maat?

  Twijfelt u wat het beste is voor uw leerlingen of voor uw school? Wellicht biedt één van onze workshops uitkomst? Of wilt u bij het maken van een keuze graag persoonlijk advies van onze klantenservice of praktische begeleiding van onze adviseurs VO? Neem gerust contact met ons op via klantenservice@cito.nl of bel (026) 352 11 11. Wij helpen u graag verder!

  Mis geen belangrijk nieuws!

  Met onze tweemaandelijkse e-mailnieuwsbrief informeren wij u over actuele ontwikkelingen rondom onderwijskwaliteit, toetsing in het voortgezet onderwijs en over het Cito Volgsysteem VO. Over vernieuwing van rapportages bijvoorbeeld. Mis geen belangrijk nieuws en schrijf u direct in. Afmelden kan altijd.

  Bestellen

  Gebruik het bestelformulier om Toets 0 t/m 3 te bestellen of de Cito Intelligentietest.
  Ga naar Cito Portal om voorbedrukte antwoordbladen te bestellen (per leerling op naam gesteld – zo voorkomt u vervelende fouten en het is gemakkelijk voor u).

  Schrijf u in: e-nieuwsbrief Volgsysteem VO