Kijk- en luistertoets Duits

Papier & digitaal voor uw voorexamenklassen havo en vwo

Weten waar uw leerling staat: direct een duidelijk beeld van de luistervaardigheden van uw leerlingen in de voorexamenklassen. Dit geeft u voldoende tijd om met uw leerlingen aan hun luistervaardigheden te werken voor de eindtoets in de eindexamenklas havo 5 of vwo 6.

Bovendien kunt u deze toets zowel op papier als digitaal afnemen. Neemt u de toets digitaal af, dan maakt een leerling de toets individueel achter een computer, u hoeft de toets niet na te kijken en de uitslag is direct digitaal beschikbaar. Dát bespaart u tijd.

Waarom een kijk- en luistertoets voor de voorexamenklassen?

De Kijk- en luistertoetsen havo 4 en vwo 5 zijn bedoeld om inzicht te geven in de kijk- en luistervaardigheid van uw leerlingen in de voor examenklassen. Om serieus te oefenen. Methode-onafhankelijk en met de betrouwbaarheid van Cito. Ook uw leerlingen nemen dat serieus, waardoor u beter inzicht krijgt in hun werkelijke niveau.

Bij de digitale variant krijgt u direct het cijfer van elke leerling gerapporteerd. Daarnaast krijgt u op de rapportage te zien welk cijfer behaald zou zijn op de Kijk- en luistertoets in de corresponderende examenklas. Zo wordt duidelijk hoe uw leerling ervoor staat net voor het eindexamenjaar.

De papieren variant neemt u, net als alle andere Kijk- en luistertoetsen, klassikaal af.

De Kijk- en luistertoets voor de voorexamenklassen kan worden afgenomen binnen één lesuur.

Hoe ziet de digitale kijk- en luistertoets er uit?

 • De toets bestaat uit dezelfde opgaven als de papieren uitgave.
 • Alle opgaven zijn in de doeltaal.
 • Alle fragmenten komen slechts één keer voorbij. De toets kan niet gepauzeerd worden.
 • Een leerling maakt circa 35 opgaven. De opgaven duren gemiddeld ongeveer een minuut. De hele kijk- en luistertoets duurt ± 50 minuten (inclusief inleidingen en lees-/antwoordpauzes).
 • De afnames staan open van januari tot 1 juli 2018.
 • Er is een versie voor leerlingen met dyslexie met langere pauzes.Papier of digitaal toetsen. Wat zijn de verschillen en voordelen?

Hieronder staan een aantal verschillen en voordelen tussen de papieren en digitale Kijk- en luistertoetsen.
Papier Digitaal
uitdelen van papier papierloos
cd / dvd computer
klassikaal individueel
rapportage door nakijken docent rapportage direct beschikbaar
betere concentratie leerling
hogere betrouwbaarheid
minder kans op frauderen

Wat staat er op de rapportage van de digitale toets?

 • Na de afname krijgt u direct het cijfer en ERK-indicatie van uw leerling op deze toets.
 • U krijgt het cijfer te zien dat de leerling op de Kijk- en luistertoets van het corresponderende examenjaar zou halen.
 • U krijgt het gemiddelde van de resultaten van uw school, uw schoolpercentiel en het landelijke gemiddelde gerapporteerd.

Wat staat er op de rapportage van de papieren toets?

 • De papieren toets moet u zelf nakijken. De normeringstabel vindt u in het bijgeleverde tekstboekje. Bij een papieren afname krijgt u dus geen informatie over ERK-niveau, schoolpercentielen of landelijke gemiddelde.

Wat zijn de kosten?

 • U koopt de papieren toets door middel van een standaardpakket. Vervolgens heeft u het recht om de toetsen gratis af te nemen van januari tot 1 juli 2018.

Systeemeisen voor deelname aan de digitale afname:

 • Afnamestations die op Windows gebaseerd zijn (desktop en laptop).
 • Voorkeursconfiguratie van het afnamestation: Windows 7 of hoger.
 • Standaard schermresolutie van 1024x768 of hoger.
 • De toetsafname-software ondersteunt zowel 32-bits als 64-bits computers. Vereist is wel dat .NET framework 4.0 of hoger op het afnamestation aanwezig is. (Ons advies is .NET Framework 4.5.1 of 4.5.2 te installeren op het afnamestation.)
 • Stabiele internetverbinding.

Let op: het gebruik van terminal servers of andere virtuele omgevingen wordt sterk afgeraden in verband met het streamen en afspelen van video’s.

Advies op maat?

Twijfelt u wat het beste is voor uw leerlingen of voor uw school? Wellicht biedt één van onze workshops uitkomst? Of wilt u bij het maken van een keuze graag persoonlijk advies van onze klantenservice? Neem gerust contact met ons op via klantenservice@cito.nl of bel (026) 352 11 11. Wij helpen u graag verder!

Mis geen belangrijk nieuws!

Wilt u op te hoogte blijven van taalnieuws van Cito en ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf u nu in voor de 2-maandelijkse e-nieuwsbrief (afmelden kan altijd)!

Bestellen

U bestelt het standaardpakket (papier & digitaal) rechts via Bestellen. Begin december ontvangt u toegang tot Cito Portal en alle informatie om de afnames in te plannen en af te nemen.
De digitale toetsen zijn beschikbaar vanaf 1 januari (en staan open tot 1 juli 2017), de papieren toetsen zijn beschikbaar vanaf 1 april.

Heeft u vragen?

Bekijk onze veelgestelde vragen. Of bel of mail onze klantenservice van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. U bereikt hen via luistertoetsen@cito.nl of via telefoonnummer (026) 352 11 11.