Cluster 1 toetsen Cito Volgsysteem

Met de aangepaste toetsen van het Cito Volgsysteem VO voor slechtziende én brailleleerlingen meet u de prestaties van uw leerlingen op kernvaardigheden. U kunt de resultaten van uw leerlingen vergelijken met die van leerlingen in het reguliere onderwijs. De aangepaste toetsen zijn er voor de brugklas tot en met de derde klas voor vso cluster-1 scholen én voor leerlingen met een cluster-1 indicatie op reguliere scholen in het voortgezet onderwijs.

Samen met anderen: leerkrachten, Visio en Bartiméus

Een deel van de taken van de toetsen van het Cito Volgsysteem VO passen we voor slechtziende en brailleleerlingen aan. Dat doen we in samenwerking met leerkrachten en met Visio en Bartiméus.
Voor het brailleren van de toetsen zijn in samenwerking met Visio en Bartiméus heldere richtlijnen opgesteld. Dedicon past deze richtlijnen toe bij het brailleren van de toetsen.

Speciaal voor slechtziende en brailleleerlingen

  • De kernvaardigheden optimaal meten met de aangepaste toetsen.
  • Voorbeelden van aanpassingen: vergrote teksten, meer eenduidige en duidelijke lay-out, afbeeldingen met beter zichtbare contrasten en duidelijkere lijnen, omschrijvingen van afbeeldingen.
  • Opgaven die minder relevant zijn of lastig aan te passen, zijn niet opgenomen in de aangepaste toetsen.
  • Met aangepaste normtabellen op Cito Portal (bij sommige taken).

Uitgavenplanning

Toets 0 - nieuw : september 2018
Toets 1 - nieuw : beschikbaar
Toets 2 - nieuw : beschikbaar
Toets 3 - nieuw : maart 2019

Materialen downloaden of bestellen

Aangepaste materialen voor slechtziende leerlingen kunt u via Cito Portal downloaden. Voorwaarde is dan wel dat u al over een reguliere docentenmap voor de betreffende toets beschikt. Voor het bestellen van de brailleversies kunt u het bestelformulier gebruiken.
Deze ingevulde bestellijst stuurt u naar bestellen@cito.nl.

Blijf op de hoogte

Wilt u geïnformeerd blijven over de nieuwe toetsen voor slechtziende en brailleleerlingen? Schrijf u dan in voor onze e-nieuwsbrief.