Naar de middelbare school. Vooral spannend!

Vmbo, mavo, havo, vwo, gymnasium… Hoe kies je nou de school en het niveau dat bij je past? Dat wilden wij wel eens van kinderen zelf horen. Daarom plaatsten wij op Facebook een oproep voor onze Leerlingenraad. Meer dan 20 enthousiaste kinderen kwamen op hun vrije woensdagmiddag in oktober naar ons kantoor in Arnhem.

Drie brugklassers, één leerling uit groep 6, twee meiden uit groep 7 en twaalf kinderen uit groep 8 druppelden rond 14.30 uur ons Citorant binnen. Sommigen met hun vader of moeder of samen met hun beste vriendje of vriendinnetje . Want bij Cito op bezoek is best spannend, maar vooral ook heel leuk en leerzaam, vertelden ze ons.

Spannend

Het woordje 'spannend' is eigenlijk ook het woord dat de overgang naar de middelbare school het best omschrijft. Deze uitspraak sprong eruit toen we leerlingen vroegen wat ze ervan vinden of vonden om naar de brugklas te gaan.

Als ik denk aan naar de middelbare

Schooladvies puzzel

Als wij bij Cito praten over schoolkeuze en schooladvies dan hebben we het vaak over toetsen uit het leerlingvolgsysteem, de entreetoets en de centrale eindtoets. Wij vinden het vooral belangrijk dat onze toetsen inzicht geven in leervorderingen en een voorspelling geven van het best passende brugklastype. Natuurlijk vinden we het ook belangrijk dat leerlingen onze toetsen fijn en prettig vinden. Maar de toetsen zijn niet het enige dat telt in het schooladvies. Toetsen zijn een stukje van de schooladviespuzzel.

'Wat zijn de andere stukjes die de puzzel compleet maken?' Die vraag stelde onze directeur Anneke Blok, aan de Leerlingenraad. Die stukjes zijn voor ieder kind anders. Iedereen had een vol puzzeltje. Geen één was hetzelfde, toch waren er veel overeenkomsten.

Dit speelt mee in schoolkeuze

 • Wat je ouders ervan vinden
 • Of het een goede school is
 • Wat het schooladvies van je juf of meester is
 • Of er ook vriendjes en vriendinnetjes naar toe gaan
 • De eindtoets in groep 8
 • Hoe de sfeer op school is
 • De afstand naar school, hoever is het fietsen?
 • Je eigen mening
 • Of er vriendelijke leraren zijn
 • Heeft de school extra (leuke) vakken, sport of expressie bijvoorbeeld?
 • Of er al broers of zussen op die school zitten
 • Krijg ik veel huiswerk?
 • Of de leraren goed uit kunnen leggen en of je genoeg aandacht krijgt
 • De Entreetoets in groep 7

Puzzelstukjes

Kiezen voor je juiste brugklas is dus nog een hele klus. Meer dan de helft van de kinderen uit groep 8 weten nu nog niet naar welke middelbare school ze gaan. De meesten zijn al wel op verschillende scholen wezen kijken, maar vinden het moeilijk kiezen.

Het advies van leerkracht telt

Wij kunnen ons het voorstellen dat het lastig is. Zoveel zaken spelen mee. Een paar jaar geleden nog gaf de Citotoets de doorslag. Op dit moment is het schooladvies dat kinderen voor 1 maart krijgen bepalend. Welk advies is nu het best volgens de kinderen?

'Stel je voor dat we het helemaal anders gaan doen in Nederland. Wie moet dan bepalen naar welke middelbare school je gaat?' Veel kinderen vinden dat dit het advies van de juf of meester moet zijn. Omdat hij of zij je goed kent en weet wat je kunt.

Wie moet het bepalen

Vertel het ons!

Aan het einde van de middag hebben we de leerlingen van de Leerlingenraad gevraagd hoe zij het vonden om met ons in gesprek te gaan. Alle leerlingen waren enthousiast. Ze vonden het (super) leuk en heel leerzaam. Ook vonden ze het fijn dat ze hun mening konden geven en Cito naar hen luistert.

Voor ons is het belangrijk om te horen wat leerlingen van ons vinden. Wat we goed doen en wat we beter kunnen doen. En dat we leerlingen zo nu en dan om advies kunnen vragen. Daarvoor is de Leerlingenraad. Voor alle kinderen die er nu waren: dank jullie wel voor jullie verhalen, jullie mening en advies!

Leerlingenraad over schooladvies op YouTubeTips over schooladvies?

Wil jij nog iets kwijt over de overgang naar de middelbare? Of heb je een tip voor ons? Mail ze naar leerlingenraad@cito.nl. Je hoort dan zo snel mogelijk van ons.

Facebook fotoalbum

Praat mee!