De leerkracht en leerling centraal

“Kritiek probeer ik door te vertalen”

“In 2001 begon ik in de IT bij Cito. In 2007 kreeg ik de kans om over te stappen naar de functie van toetsdeskundige rekenen. Cito wilde een intelligentietest voor het voortgezet onderwijs ontwikkelen om de capaciteiten van een leerling in kaart te brengen en te kijken of deze in lijn zijn met zijn of haar prestaties. Met mijn achtergrond als ontwikkelingspsycholoog kon ik die kans niet voorbij laten gaan!

Michel Hop

Bijdragen aan beter onderwijs

Met veel plezier werkten we aan deze uitdagende opdracht. En extra mooi dat hierop een uitermate positieve beoordeling van de COTAN volgde. Scholen hebben met de test een tool in handen om te zien of leerlingen op hun echte niveau presteren. Als dit bij een leerling niet het geval is, kan hij of zij vervolgens verder geholpen worden met begeleiding en ondersteuning. En zo uit zichzelf halen wat erin zit. Dat vind ik een mooi doel en dat is ook waar Cito voor staat.

Belang van dagelijkse praktijk

Er wordt wel eens gezegd dat we leerlingen stress bezorgen met toetsen en dat toetsen stigmatiserend werkt. Ik neem die kritiek heel serieus en probeer deze te vertalen naar betere leerlingvolgsystemen. Daarbij stellen we de leerkracht en leerling centraal. Hoe zij onze producten in hun dagelijkse praktijk ervaren is immers net zo belangrijk als de wetenschappelijk onderbouwde kwaliteit ervan.

Geboeid door nieuwe kansen

Omdat we voor verschillende markten actief zijn en het onderwijs verandert, is Cito doorlopend in beweging. Daardoor zijn er intern ontwikkelmogelijkheden, is er ruimte voor groei en verdieping. Voor de komende jaren ligt er bijvoorbeeld een geweldige kans om toetsen en leren te integreren in een digitale omgeving. Daar kan ieder op zijn eigen niveau werken en door bijvoorbeeld kennis van gaming in te zetten, wordt het een stuk leuker. Dit alles houdt mij al een flink aantal jaar geboeid en zorgt ervoor dat ik met plezier naar mijn werk ga!”

Michel Hop, Teamleider Expertisegroep generalisten en rekenen bij Cito

Nog vragen?