SluitenSluiten
Voortgezet onderwijs

Toetsen op Maat

Veelgestelde vragen

Cito logo plectrumVerder

Wat is Toetsen op Maat?

Dit zijn de meest gestelde vragen over ons onderzoeksproject Toetsen op Maat. 

Veelgestelde algemene vragen

 • Zijn er kosten verbonden aan Toetsen op Maat? Nee. Toetsen op Maat is gratis voor scholen, docenten en leerlingen.
 • Hoeveel tijd kost het om mee te doen aan Toetsen op Maat? Het toetsen van één leerdoel kost slechts vijf minuten. Als docent kan je zelf kiezen op hoeveel leerdoelen je je leerlingen wilt toetsen.
 • Tot welke datum blijft Toetsen op Maat beschikbaar? Tot 19 januari 2021 kun je met je (eindexamen)leerlingen deelnemen aan Toetsen op Maat.
 • Voor welke leerlingen is Toetsen op Maat bestemd? Toetsen op Maat is bestemd voor leerlingen in 4-vmbo, 5-havo en 6-vwo die na de zomervakantie 2020 starten aan hun eindexamenjaar. Toetsen op Maat is ook inzetbaar voor leerlingen vanaf tweede jaar bovenbouw, mits de te toetsen stof al is behandeld in de lessen.
 • Voor welke vakken is Toetsen op Maat beschikbaar? Voor havo-5 en vwo-6 zijn dat de vakken: aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde A en B, en economie. Voor vmbo-4 zijn beschikbaar:  nask 1 (kader, gt), nask 2 (kader, gt), biologie (kader, gt), wiskunde (basis, kader, gt) en economie (kader, gt). 
 • Waarvoor worden de gegevens van mijn leerlingen gebruikt? De resultaten van Toetsen op Maat worden door Cito - in volledig geanonimiseerde vorm - gebruikt om onze toetsen en examens verder te verbeteren. Jouw afname stelt ons in staat om de inhoud van onze toetsen en examens nog beter te laten aansluiten bij de leerdoelen van jouw vak.
 • Hoe zit het met het gebruik van gegevens van mijn leerlingen voor het onderzoek? De privacy van jou en je leerlingen is tijdens het onderzoek volledig gewaarborgd. De toetsplatformen leveren de gegevens geanonimiseerd aan bij Cito, voordat ze door Cito worden verwerkt.
 • Ik wil als school graag met al mijn (eindexamen)leerlingen voor alle deelnemende vakken meedoen aan Toetsen op Maat. Kan dat, of zijn er restricties aan het aantal deelnemers? Je kunt als school met zoveel (eindexamen)leerlingen als je zelf wilt meedoen aan Toetsen op Maat, er zijn geen restricties aan het aantal deelnemers.
 • Kunnen leerlingen van mijn school voor meerdere vakken deelnemen aan Toetsen op Maat? Eindexamenleerlingen van 4-vmbo, 5-havo en 6-vwo, en leerlingen vanaf tweede jaar bovenbouw mits de te toetsen stof al is behandeld in de lessen, kunnen bij alle deelnemende vakken meedoen aan Toetsen op Maat.
 • Wat voor typen vragen zijn er opgenomen in de toetsen van Toetsen op Maat? De vragen zijn een mix van verschillende typen, met name meerkeuzevragen of kort-antwoord vragen (denk bij dit laatste aan het invullen van een getal).
 • Waar kan ik terecht voor vragen en advies over Toetsen op Maat? Onze collega’s van het team Toetsen op Maat staan je graag te woord. Zij zijn op werkdagen tijdens kantooruren bereikbaar via mail: toetsenopmaat@cito.nl.

Veelgestelde vragen over de inschrijving

 • Ik heb me als docent al aangemeld om op de hoogte te blijven van alle informatie rondom Toetsen op Maat. Ben ik nu ook meteen ingeschreven voor deelname aan Toetsen op Maat? Nee, je bent nog niet ingeschreven voor deelname. Vanaf 1 september 2020 is het mogelijk om je als school in te schrijven.
 • Hoe kan mijn school zich inschrijven? Via de examensecretaris op jouw school. Er is hiervoor een online inschrijfformulier beschikbaar op deze website.
 • Moet iedere docent zich apart inschrijven? Of kan de inschrijving in één keer voor een gehele school worden gedaan? Wij vragen om op schoolniveau in te schrijven (let op, als een school uit meerdere locaties, en dus meerdere BRIN6 bestaat) door de examensecretaris. Per BRIN6 (99XX99) schrijft een school zich dus in. Op die manier zijn alle (eindexamen)leerlingen en docenten van die school in één keer ingeschreven. Docenten hoeven zich dus niet allemaal apart aan te melden. 
 • Moet een school zich voor elk beschikbaar vak apart inschrijven? Nee. Na inschrijving van de school door de examensecretaris, komen alle deelnemende vakken beschikbaar via het (door de examensecretaris bij inschrijving) gekozen platform. Zie voor meer informatie de veelgestelde vragen over platformen. 
 • Moet een school zich voor elk schoolniveau (vmbo, havo, vwo) apart inschrijven? Nee. Voor alle schoolniveaus kan de inschrijving in één keer afgehandeld worden. Op het inschrijfformulier kan de examensecretaris meerdere schoolniveaus (vmbo, havo, vwo) aanvinken.
 • Als een school is ingeschreven voor deelname, moet dan iedere docent van de deelnemende vakken met zijn (eindexamen)leerlingen meedoen aan Toetsen op Maat? Nee. Zodra een school is ingeschreven voor Toetsen op Maat, zijn de leerdoelentoetsen beschikbaar voor alle deelnemende vakken voor de gekozen schoolniveaus. Het staat je als docent vrij om te kiezen of je wel of niet wilt deelnemen met je leerlingen. Het is voor een school dus niet verplicht om met alle leerlingen van alle vakken deel te nemen.

Veelgestelde vragen over platformen

 • Via welke platformen is Toetsen op Maat beschikbaar? Jouw school kan kiezen uit drie toetsplatformen: Woots, Quayn en TestCorrect. Een stappenplan met informatie over hoe elk platform werkt, inclusief de technische specificaties, is beschikbaar via deze website. 
 • Moet ik klant zijn van een platform om deel te kunnen nemen aan Toetsen op Maat? Nee. Als je nog geen klant bent bij een van de drie platformen, kan je nog steeds meedoen aan Toetsen op Maat. Gedurende de afnameperiode kan je dan een proefabonnement afsluiten bij het door jou gekozen platform. Hieraan zijn geen kosten verbonden.