
Praktijkgericht onderzoek: Gebruik van toetsen bij het plannen van leerroutes
Een passende leerroute voor leerlingen in het speciaal basisonderwijs kiezen, is ingewikkeld. Je wilt leerlingen niet overvragen, maar ook geen toekomstkansen afsluiten. Keuzewijzer helpt je bij het vinden van de best passende leerroute en de juiste balans. Keuzewijzer bestaat uit een overzichtelijk stroomschema en een handige tool in Excel. Keuzewijzer is gebaseerd op de LVS-toetsen 2.0. Cito en Kohnstamm Instituut ontwikkelden Keuzewijzer samen met 6 sbo-scholen, in opdracht van NRO.

Dit is Keuzewijzer
Keuzewijzer gaat uit van 3 stappen:
- Beoordeling leerresultaten. De toetsen van het leerlingvolgsysteem staan centraal.
- Vaststelling stimulerende en belemmerende factoren. Hierbij tellen mee: IQ, executieve functies, werkhouding en omgeving.
- Planning en evaluatie. Leerrouteadvies op basis van vaardigheidsgroei, IQ en overzicht stimulerende en belemmerende factoren.
Stroomschema
Keuzewijzer werkt met een stroomschema. Wanneer je de stappen in dit schema volgt, kom je uit bij de best passende leerroute. Je kunt deze stappen voor elke leerling doorlopen.
Gegevens omzetten met Exceltool
Keuzewijzer heeft behoorlijk wat gegevens nodig van leerlingen. Bovendien moet je de LVS-vaardigheidsscores voor Rekenen – Wiskunde omzetten naar z-scores. De Exceltool maakt dit makkelijker. Als je vervolgens ook het IQ en de stimulerende of belemmerende factoren invoert, adviseert de tool automatisch een leerroute.
- Vraag de tool aan.