Direct naar inhoud
CitoLab - illustratie vergrootglas

Achter de schermen

Onderzoek naar de inzet van devices bij de eindexamens

Veel scholen willen dat leerlingen in de klas een device hebben, zoals een Chromebook, tablet of laptop. Op deze schermen kunnen ze dan digitale leermiddelen gebruiken of samenwerken met klasgenoten. Maar: maakt het voor het presteren van leerlingen eigenlijk uit welk device wordt gebruikt? In dit project zoeken we het uit: met literatuuronderzoek én in de klas.

Bekijk ook innovatiethema Ruimte voor ieders talent

Chromebook, tablet of laptop

Vraag jij je ook weleens af of het voor leerlingen uitmaakt op welk device ze een toets maken? En geef je les aan 5-vwo op een school met een bring-your-own-device-beleid (BYOD-beleid)? Dan zijn we op zoek naar jou!

Bij CitoLab doen we onderzoek naar de invloed van toetsdevices op het presteren van leerlingen. Deelnemen aan ons onderzoek is heel eenvoudig. Wij nemen twee toetsen af in de klas. Leerlingen maken deze toetsen op het device dat ze normaalgesproken in de les gebruiken óf op een door ons meegenomen device. Het onderzoek duurt ongeveer 85 minuten en past dus in de meeste blokuren.

Wat krijg je ervoor terug? Je krijgt een verslag van de resultaten van het onderzoek én je leerlingen krijgen iets lekkers. En niet te vergeten: je helpt mee aan belangrijk onderzoek dat de kwaliteit van het onderwijs kan verbeteren.

Ja, ik doe graag mee!

In dit project ...

Het is een logische gedachte dat ook de eindexamens (uiteindelijk) op devices worden gemaakt. Het werken met devices biedt namelijk extra mogelijkheden, zoals:

  • het variabel examineren in tijd en plaats
  • het examineren op eigen niveau
  • het afnemen van andere typen vragen
  • het automatisch beoordelen.

In dit project zoeken we uit of het voor het presteren van leerlingen uitmaakt welk device ze gebruiken. 

Het onderwijs vindt ons onderzoek belangrijk

We kregen enthousiaste reacties van allerlei professionals die in het onderwijs werken, onder andere bij Cloudwise en het Expertisecentrum Nederlands. Het laat zien dat dit onderzoek een snaar raakt. En geeft ons een extra impuls om het onderste naar boven te halen.

Vind jij dit onderzoek naar de invloed van devices op leerresultaten belangrijk? Doe dan mee en mail ons!

Stuur een mail naar Eva Poort
We hebben geleerd dat het type device mogelijk invloed heeft op de score van een leerling op een toets. Hoewel onderzoek ernaar schaars is, zijn er wel sterke aanwijzingen. Zo lijkt de gewenning van de leerling met een bepaald type device een rol te spelen.

Sebastiaan de Klerk, onderwijskundig onderzoeker (CitoLab-werkprogramma 2023)

CitoLab - twee leerlingen maken huiswerk

Met onderzoek de klas in

In 2022 en de eerste helft van 2023 verkenden we in samenwerking met een toetsleverancier of we onze onderzoeksvraag konden beantwoorden met een analyse van al bestaande data. Dit bleek niet te kunnen.

Wel werd - na meer literatuuronderzoek -  bevestigd dat het inderdaad een belangrijke factor kan zijn hoe bekend een leerling is met een device. Daarom zetten we in de tweede helft van 2023 een nieuw onderzoek op.

  • We gaan met een toets de klas in en laten leerlingen die toets maken. Dat doen ze dan op het device dat ze normaalgesproken in de les gebruiken óf op een door ons meegenomen minder bekend device.
  • De eerste resultaten verwachten we eind 2023.

Peiling: hoe digitaal toetsen vo-docenten?

Op 3 maart 2022 peilden we de onderwijspraktijk via TeacherTapp. Bijna 1.000 leraren beantwoordden de volgende vragen:

Digitaal toetsen

Hoe vaak maken jouw leerlingen een digitale toets? 788 vo-docenten beantwoordden deze vraag. Een behoorlijke groep (gemiddeld zo'n 25%) stelt dat er eigenlijk nooit digitaal wordt getoetst. In de onderbouw ligt dit percentage nog wat hoger. De grootste groep (gemiddeld zo'n 30%) laat leerlingen op regelmatige basis (ongeveer 1 keer per maand) een digitale toets maken. Zeer regelmatig digitaal toetsen, bijvoorbeeld wekelijks of (bijna) dagelijks, komt (nog) amper voor in het vo. Bekijk de resultaten

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken