SluitenSluiten
studenten buiten

Projecten

Wat is er adaptief aan een adaptieve toets?

Cito logo plectrumVerder

Wat is er adaptief aan een adaptieve toets?

Als leerlingen worden getoetst op een manier die aansluit bij hun prestaties en voorkeuren, dan kunnen ze het beste laten zien wat ze wel en niet kunnen of weten.  Dat maakt adaptieve toetsen zo interessant. De ene adaptieve toets is echter de andere niet. Zo verschillen adaptieve toetsen in hoe adaptief ze zijn en hoe ze adaptief gemaakt worden. Wij onderzochten hoe we adaptieve toetsen nóg veelzijdiger adaptief kunnen maken. Dit resulteerde in een infographic ('Hoe kies je een adaptieve toets') en een whitepaper ('Wat is er adaptief aan een adaptieve toets?'). 

Digitale toetsen kunnen adaptiever

Er wordt steeds meer digitaal getoetst. Toch is de mate van aanpassing van die toetsen is nog steeds beperkt. Meestal zit de adaptiviteit van toetsen in het niveau van de opgaven aan. Maar toetsen kunnen volgens ons ook adaptiever gemaakt worden via:

  • vormgeving
  • complexiteit van opgaven
  • typen opgaven
  • en meer.
Zo krijgen we toetsen die steeds beter aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen.
"Vooral in het PO wordt er nu vanwege corona overgestapt op digitaal. Nu is dus het moment om digitale toetsen beter te laten aansluiten bij de leerlingen."
geel
Maaike van Groen
Onderzoeker

Hoe kies jij een adaptieve toets?

Wil je de beste adaptieve toets kiezen voor jouw leerlingen en het doel dat je voor ogen hebt? We maakten een infographic voor je (klik op de afbeelding om de infographic volledig te openen)


Adaptief toetsen: veel meer mogelijkheden dan je denkt

Als je adaptief toetst, zorg je ervoor dat leerlingen de toets maken die het beste bij hen past. Adaptieve toetsen zijn nu meestal adaptief in moeilijkheid: ze stemmen het niveau van de toets tijdens het toetsen af op het niveau van de leerling. Maar wist je dat er veel meer mogelijk is? Je kunt bijvoorbeeld ook inspelen op de toetsbeleving van leerlingen. En dat is zeker zo belangrijk. In dit whitepaper beschrijven we de mogelijkheden.

Download het whitepaper 'Wat is er adaptief aan een adaptieve toets?...