
Taakontwerp in leer- en assessmentcontexten
Eyetracking
De samenwerking tussen de Open Universiteit en Cito is gericht op taakontwerp in leer- en assessmentcontexten. In 2021 liep hiervoor een gezamenlijk project rondom beeldschermtoetsen. Met eyetracking onderzochten we hoe leerlingen omgaan met toetsen waarin multimedia is verwerkt.“In de samenwerking brengen we kennis over leren en onderwijskundig meten samen. Ik ben ervan overtuigd dat we elkaar versterken. Nóg beter begrijpen hoe je goede taken maakt, voor leren en toetsen. Dat is ons doel.“

2022: Effectief gebruik van multimedia in toetsen
Digitale toetsing is een blijvertje. Al is het maar omdat het volop mogelijkheden biedt voor de inzet van multimedia (foto’s, animaties, audio-fragmenten en video’s). Maar is het gebruik van multimedia eigenlijk effectief vanuit meetkundig perspectief? Hoe zorg je ervoor dat de inzet van multimedia leerlingen niet onnodig afleidt of specifieke groepen leerlingen benadeelt?In dit project nemen we - samen met de faculteit Onderwijswetenschappen van de Open Universiteit - bestaande digitale toetsen onder de loep. We willen uitvinden of, en zo ja hoe, multimedia de psychometrische kwaliteiten van items beïnvloedt. Zo leren we wat wel en niet werkt. En hopen we te komen tot praktische ontwerprichtlijnen voor het construeren van valide multimedia-toetsen waarmee alle leerlingen optimaal kunnen laten zien wat ze kunnen.
Facts
- Projectuitvoering: wetenschappelijk samenwerkingsverband Cito - Open Universiteit
- Projectleider: Wilco Emons
Bouwstenen voor het systematisch ontwerpen van toetstaken
De samenwerking met de OU sluit nauw aan bij onze eigen ambities op onderwijskundig meten. Ook past deze bij onze lopende onderzoekslijn Toetsontwerp volgens de Lego-bouwstenenmethode. In deze onderzoekslijn vertalen we beschikbare kennis over leren, presteren en onderwijskundig meten naar ‘bouwstenen’ voor het systematisch ontwerpen van toetstaken.Over bouwstenen, mentale modellen en de fietser achter de struik
“Welke handelingen vinden in iemands hoofd plaats
om iets te kunnen? Om iets beter te kunnen? Voor lezen
is dat behoorlijk complex.”
Meer lezen? Open het interview met Erik Roelofs (OK&I werkprogramma 2021)