SluitenSluiten
Citolab

Projecten

Digitale praatplaat

Cito logo plectrumVerder

Digitale praatplaat

Woordje voor woordje vragen of een leerling het kan aanwijzen. Dat is de klassieke manier om woordenschat te toetsen. Is het niet veel logischer en leuker voor de leerling om binnen één context meerdere woorden te benoemen of aan te wijzen? Om dat te testen ontwikkelden we bij CitoLab een nieuwe opgavenvorm: de digitale praatplaat.
Digitale praatplaat

Dit is de digitale praatplaat ...

  • Interactief woordenschat toetsen. 
  • Geschikt voor anderstalige kinderen.
  • Woorden uit een bekende context.
  • Meerdere woorden in één context.

Hoe werkt het?

De digitale praatplaat is een nieuw opgaventype voor het toetsen van woordenschat. En is bedoeld voor kinderen die nog veel contextuele hulp nodig hebben. Het opgaventype werkt op een tablet. Daarbij vraagt een stem de leerling om een bepaald woord aan te wijzen, bijvoorbeeld: "Waar zie je een potlood?'. De leerling kan vervolgens een potlood aanwijzen in een tekening van een klaslokaal. In deze tekening zijn naast een potlood ook pennen, krijtjes en kwasten getekend.

Waar we staan ... 

Bij CitoLab hebben we de digitale praatplaat ontwikkeld als inspiratie voor een nieuw opgaventype. Uiteraard hebben we het prototype getest met kleuters. Daaruit bleek dat de huidige vragen nog te gemakkelijk zijn. Op dit moment ontwikkelen we niet verder aan de digitale praatplaat. Mocht er in de toekomst aanleiding zijn om verder te gaan, dan doen we dat natuurlijk.

Ontwikkeling

idee

Fase 1

expertise

Fase 2

E-learning

Fase 3

delen

Fase 4