SluitenSluiten
leraar en twee leerlingen

Projecten

Groeimeter

Cito logo plectrumVerder
Groep 4 t/m 6

Vier succes met Groeimeter

Met Groeimeter zie je snel welke rekenleerdoelen je leerlingen beheersen én selecteer je makkelijk aan welke doelen ze nog mogen werken. Leerlingen laten op een snelle en speelse manier zien wat ze kunnen. Of je nou een methode volgt of een eigen leerroute samenstelt: Groeimeter helpt het rekenaanbod af te stemmen op waar de leerling aan toe is in zijn ontwikkeling.

Dit is Groeimeter ...

  • Online platform
  • Groei direct zichtbaar. Voor zowel leerling als leerkracht
  • Leerlingen werken in hun eigen tempo op hun eigen niveau
  • Korte, gevarieerde toetsen op een tablet
  • Daarnaast volop praktische opdrachten
  • Leerkrachtdashboard om te monitoren én te plannen
  • Flexibel in te zetten: voor de hele groep of voor enkele leerlingen. Voor de complete (reken)leerlijn of voor enkele doelen

Hoe werkt het?

Leerlingen laten zien wat ze kunnen door een opdracht te maken; dit kan zijn in de vorm van een praktische opdracht, zoals iets opmeten of een tekening maken of in de vorm van zeven vragen die online te beantwoorden zijn. Na afloop kunnen ze zelf zien of ze het juiste antwoord hebben gegeven. Zowel leerling als leerkracht zien direct of de leerling is gegroeid. In het overzichtelijke leerkrachtdashboard ziet de leerkracht vervolgens welke doelen leerlingen beheersen en wat volgende doelen zijn om aan te werken.

"Groeimeter geeft in korte tijd veel informatie over de kinderen die iets wel of niet (een leerdoel)beheersen."
groen
Leerkracht groep 5 pilot Groeimeter
december 2017
"Het is leuk dat als je fouten hebt, je na kunt kijken en uitberekenen."
geel
Leerling groep 5, pilot Groeimeter
december 2017

Ontwikkeling

idee

Fase 1

expertise

Fase 2

E-learning

Fase 3

delen

Fase 4

Testen en ... door naar het onderwijs

In 2017 werkten 25 scholen met Groeimeter. De reacties waren positief, dus de ontwikkeling ging door! Tijdens de eerste pilot kreeg een leerling alleen te zien of een antwoord goed of fout was. Dit hebben we aangepast, waarna we ook gerichte feedback gaven op gemaakte fouten. Ook werkten we aan een nieuw doelenscherm waarmee leerkrachten zelf de volgorde van de leerdoelen konden aanpassen. Deze vernieuwde versie probeerden we eind 2018 uit tijdens een tweede pilot. In 2019 werd Groeimeter overgenomen door Cito BV. Dat heeft ervoor gezorgd dat je Groeimeter nu echt kunt gebruiken in de klas. Meer info over Groeimeter van Cito BV.