SluitenSluiten
Citolab

Projecten

Klasse

Inzicht in samenwerkingsvaardigheden

Klasse

Hoe krijg je inzicht in de samenwerkingsvaardigheden van leerlingen? Met Klasse, een escaperoom-achtig spel dat je leerlingen uitdaagt binnen de tijd een codewoord op te lossen. Dat gebeurt aan de hand van een aansprekend en serieus thema. Terwijl je leerlingen bezig zijn, observeer jij hoe ze samenwerken. Aansluitend reflecteren ze op het proces en hun eigen gedrag.

Spelformule: puzzelen in escaperoom

Klasse heeft kenmerken van een escaperoom. Leerlingen voeren de opdrachten uit onder tijdsdruk en krijgen een cryptische instructie. Samen moeten ze de opdracht duiden, een aanpak kiezen en die uitvoeren. Daardoor maken we de vaardigheid 'samenwerken' zichtbaar.
Logo Klasse

  • Leerlingen werken in groepjes en maken puzzelopdrachten.
  • Elke opdracht levert een letter op.
  • Alle letters van alle groepjes samen vormen een woord.
  • Lukt het jouw klas om binnen de tijd het juiste woord te vinden?

 

Altijd een actueel of maatschappelijk thema

Klasse werkt altijd met een actueel of maatschappelijk thema dat we in een hipper jasje gieten. Op deze manier kun je naast het bespreken van de samenwerking ook in gesprek gaan over het thema.
“Het streven van Cito is niet om elke toets speelser te maken. Het spelelement moet iets toevoegen en passen bij het doel.”
teal
Romy Noordhof
Hoofd team Prototypes
Kies de editie voor het voortgezet of basisonderwijs

Klasse spelen met je leerlingen?

Klasse Gehackt

Gehackt: editie VO-onderbouw

Klasse Stemmen

Stemmen: editie groep 7/8 PO en brugklas VO

Combineer Klasse met Reflex!

Klasse nodigt leerlingen uit (samenwerkings)gedrag te vertonen en daarop te reflecteren. Speciaal daarvoor hebben we inmiddels de reflectietool Reflex ontwikkeld!
Reflex is een app die data over activiteiten en leerlingen verzamelt en deze samenvat op een handig dashboard. Als docent kun je zo de groei van je leerlingen bijhouden. Hoewel Reflex is ontstaan vanuit onze ervaringen met Klasse, is de app breed inzetbaar. Behalve bij Klasse kun je Reflex dus bijvoorbeeld ook gebruiken als leerlingen in groepjes werken aan hun profielwerkstuk of aan een opdracht voor O&O. 

Meer lezen over Reflex...

Op afstand testen in de klas: de laptop is watching you