SluitenSluiten
leraar legt uit

Projecten

Merkbare vaardigheden

Cito logo plectrumVerder
Voor groep 7 en 8

Workshop merkbare vaardigheden

In stukken over onderwijsvernieuwing komt dikwijls de term 'merkbare vaardigheden' naar voren. Op scholen moet niet alleen aandacht zijn voor wat meetbaar is, maar ook voor wat merkbaar is. Maar wat zijn merkbare vaardigheden eigenlijk? Wij ontwikkelden een workshop om jullie als team na te laten denken over verschillende merkbare vaardigheden. Wat is bijvoorbeeld 'betrokkenheid'? En hoe zie je dat? De workshop helpt jullie als team één taal te spreken op het gebied van merkbare vaardigheden. 

Merkbare vaardigheden

Dit is de workshop merkbare vaardigheden ... 

  • In ongeveer één uur meer grip op merkbare vaardigheden
  • Actieve werkvorm
  • Met het bijgeleverde draaiboek kun je de workshop zelf geven
  • In te vullen met merkbare vaardigheden naar eigen keuze

Hoe werkt het?

Willen jullie op school aan de slag met merkbare vaardigheden? Download dan de materialen voor een workshop voor je team. Eén persoon vanuit de school geeft de workshop aan de hand van het draaiboek. Kies zelf vier merkbare vaardigheden uit die voor jullie als school belangrijk zijn. In de workshop gaan jullie vervolgens als team aan de slag met het maken van kaartjes rondom deze vier merkbare vaardigheden. Aan het einde van de workshop hebben jullie als team meer duidelijkheid over hoe je merkbare vaardigheden kunt zien. Ook hebben jullie een kaartjesspel dat jullie kunnen gebruiken om met leerlingen het gesprek aan te gaan over de verschillende merkbare vaardigheden.

Download alle materialen voor een workshop 

Deel je ervaringen

Wij horen graag jullie reacties en suggesties! Ook doen wij graag ervaringen op hoe de kaartjes uit de workshop in de klas werken. Kunnen leerlingen er wat mee wanneer je ze als docent kaartjes geeft? En nog beter: kunnen ze elkaar ook kaartjes geven? Zetten de kaartjes de leerlingen aan het denken?

Ontwikkeling

idee

Fase 1

expertise

Fase 2

E-learning

Fase 3

delen

Fase 4

Waar staan we en waar komen we vandaan?

De workshop hebben we uitgeprobeerd in verschillende teams. Nu horen we graag of het draaiboek toereikend is om de workshop zelf te geven.