
Spaceword: toets in de vorm van een game
Wat gebeurt er als je een toets verpakt in de vorm van een game? Als leerlingen door klikken, slepen of swipen het antwoord kiezen? En als je ze tussentijds beloont bij een goed antwoord? Worden kinderen dan niet te veel afgeleid? Zijn de scores lager of juist hoger, of blijven ze gelijk? Om dit te onderzoeken en te testen, ontwikkelden we Spaceword. Wat blijkt: de toetsresultaten veranderen niet, maar de motivatie van leerlingen gaat wel omhoog.

Toets met spelelementen en gameskills
Bij Spaceword maken leerlingen een toets over Engelse woordenschat. Er zijn vier varianten, waarbij het spelelement en de gameskills die je ervoor nodig hebt, stapsgewijs worden opgebouwd.
- Klik op het juiste antwoord (standaardtoets).
- Klik op het juiste antwoord (met ruimte-achtergrond).
- Swipe de astronaut naar het juiste antwoord.
- Vuur een astronaut af naar het juiste antwoord.
Leerlingen meer gemotiveerd
We hebben met Spaceword aangetoond dat het effect van gamification op de toetsresultaten neutraal is. Tegelijkertijd hebben we gezien dat de motivatie van leerlingen omhoog gaat wanneer we game-elementen toevoegen. Dat is belangrijke informatie die we meenemen in volgende stappen.
"Als juf zie ik dat kinderen toetsen vaak heel spannend vinden of juist heel saai, terwijl ze een game of spelletje meestal wel heel leuk vinden. Het leek me interessant om te kijken of ik die twee kan combineren door een game te gebruiken als toets. Dat heb ik gedaan met CitoLab, vanuit mijn master Onderwijskunde."
