Sluiten
leerlingen gamen

Prototypes

Het team

Team Prototypes, aangenaam!

Team Prototypes is een multidisciplinair team. We bundelen kennis en ervaring op het gebied van onderwijskunde, toetstechniek, innovatie, gebruikerservaring, databases, software, graphic design en databeveiliging. Door die veelzijdigheid vullen we elkaar aan en houden we elkaar scherp. Dit is wie we zijn ...
Romy Noordhof OKI Team Prototypes
Romy Noordhof
Teamhoofd Prototypes
"Na mijn studie Pegagogiek en aansluitend de Master Educational Design & Consultancy ben ik in 2013 bij Cito gaan werken als toetsdeskundige. In 2018 maakte ik de overstap naar Team Prototypes. Toen heb ik me voorgenomen om toetsen niet gemakkelijker te maken, maar wel leuker. Niet als doel op zich, maar om het potentieel van elke leerling zo goed mogelijk uit de verf te laten komen.
In dit werk komt van alles samen wat ik leuk vind. Elke keer opnieuw is het een uitdaging om samen met een team van collega’s – met heel verschillende expertises – op zoek te gaan naar de identiteit en toegevoegde waarde van een prototype. Je begint met een leeg vel en aan het eind van een sprint staat er een werkend prototype klaar.
Daarnaast geniet ik ervan om me te verdiepen in de diversiteit aan doelgroepen (po, vo, maar ook beroepsonderwijs), inhoud (van rekenen en burgerschap tot en met digitale geletterdheid, enzovoort) en meetmethoden. Zo blijf ik zelf ook voortdurend leren.
Het plezier dat ik heb, gun ik ook leerlingen en docenten. Voor mij is een toets of een prototype een compleet plaatje. Niet alleen de inhoud moet kloppen, maar ook de toepasbaarheid en beleving zijn van groot belang. Als het ons lukt de toetsbeleving te optimaliseren, denk ik dat we meer recht kunnen doen aan de leerling die hem maakt." Mail Romy
Marica Balk OKI team Prototypes
Marica Balk

Innovatie-ondersteuner
“Tijdens mijn opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle heb ik geleerd heel breed naar vraagstukken te kijken, vanuit verschillende perspectieven: dat van onderzoeker, designer en ontwikkelaar. Het mooie is dat ik daardoor bij CitoLab van A tot Z kan meedenken. Samen sparren, creatief denken en storyboards maken, vind ik het leukste wat er is. Het voelt niet als werk, maar bijna als spelen. Ook al loop je soms vast in het proces, op het moment dat het kwartje valt, geeft dat mij een enorme kick. Daarna ga je uitvoeren en mag je gebruikers vragen om feedback, of met hen nabespreken wat er in het proces is gebeurd. Heel open, zonder oordeel. Ook dat is superleuk en vaak verrassend. Ik vind het niet alleen mooi, maar ook belangrijk dat we docenten en leerlingen vanaf het begin laten meedenken en uitnodigen hun draai te geven aan onze ideeën. Het is de eerste bouwsteen voor elk prototype." Mail team Prototypes

Marcel Hoekstra OKI team Prototypes
Marcel Hoekstra
Ontwikkelaar
“Bij Cito werkte ik eerst aan een systeem voor proeftoets-verwerking en daarna aan Questify, Cito’s toetssysteem om toetsen te maken en af te nemen. Na tien jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Die vond ik bij CitoLab waar ik nu ongeveer drie jaar zit.
Ik zorg dat de front- en backend ontwikkeling optimaal op elkaar aansluiten. Technisch is dat heel uitdagend. Elke maand werken we aan iets anders en elke keer kijken we welke techniek het meest geschikt is om een bepaald prototype te maken.
Ik vind het superleuk, ook om steeds de ontwikkelingen goed in de gaten te houden en te kijken: met welke techniek kun je een vraagstuk het best en het snelst aanpakken? Het kost veel leertijd, maar het is een avontuur om het onder de knie te krijgen.
Inmiddels gebruiken we deels een aantal vaste technieken, zodat je de tijd en haalbaarheid voor een prototype steeds beter kunt inschatten. Sneller werken is leuk, maar niet het belangrijkst. Uiteindelijk moet een ontwerp en alles wat erachter zit, goed in elkaar zitten. Daar sparren we samen stevig over én we testen het altijd met de gebruikers.” Mail team Prototypes
Patrick de Klein OKI team Prototypes
Patrick de Klein
Ontwikkelaar
“Ik heb een IT-achtergrond en ben tegelijkertijd altijd bezig met tekenen, illustraties maken en vormgeven. Heb in het bedrijfsleven ervaring opgedaan als onder meer UX-designer voor webapplicaties en kwam daarna bij Cito terecht. Toen CitoLab werd opgericht, was ik meteen geïnteresseerd; in prototypeontwikkeling komt alles wat mij aanspreekt bij elkaar. Ik vind het leuk om mijn skills functioneel in te zetten. Te kijken: hoe kun je een toets zo maken dat leerlingen wat minder denken: ‘Oh, dit is een toets’ en dat leraren informatie krijgen waar ze echt iets mee kunnen. De uitdaging is zo duidelijk mogelijk te communiceren wat je in een omgeving kunt doen en hoe je door een applicatie navigeert.
Het is de kunst om alles wat overbodig is, weg te laten en te zorgen dat gebruikers in één oogopslag snappen wat ze moeten doen en wat het belangrijkste is. Als het er intuïtief en aantrekkelijk uitziet, gaan mensen ermee werken. Daar gaat het om.” Mail team Prototypes
Michelle ten Pas
Michelle ten Pas
R&D Specialist
“In september 2020 ben ik begonnen als R&D specialist bij Team Prototypes. Daar houd ik me bezig met het bedenken en ontwikkelen van nieuwe prototypen. Wat ik leuk vind aan mijn werk is dat het heel afwisselend en multidisciplinair is. Ik kom met veel verschillende onderwerpen, doelgroepen en technologieën in aanraking en werk samen met ontwikkelaars en toetsdeskundigen aan nieuwe ideeën voor toetsen. Het mooie is dat ik op die manier mijn interesses in onderwijs en de interactie tussen mens en technologie kan combineren. Iets wat ik in mijn masteropleiding Design & Innovation ook heb gedaan.
De interactie met leraren en leerlingen geeft mij veel energie. Als ik prototypes op scholen ga testen, zie ik hoe enthousiast leerlingen reageren, omdat het speels en nieuw is. Daar worden niet alleen zij blij van, maar ik ook, als ik zie dat zij zoveel plezier hebben in het leren.
Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de 21 Century Skills, zoals samenwerken, creativiteit en kritisch denken. Hier komt meer en meer aandacht voor. Ik zie veel kansen om daar iets mee te doen en hoop dat ik daarmee een steentje kan bijdragen om leerlingen voor te bereiden op de snelle veranderingen in de wereld.” Mail team Prototypes
Tjeerd Hans Terpstra OKI team Prototypes
Tjeerd Hans Terpstra
Ontwikkelaar
“Van de zes jaar dat ik bij Cito werk, zit ik nu vier jaar bij CitoLab. Als team proberen we ervoor te zorgen dat mensen zich op een manier kunnen laten zien die goed te meten is en waarmee we hun kansen vergroten.
Samen met mijn collega’s ontwikkel ik prototypes. Zij zijn verantwoordelijk voor inhoud en ontwerp, ik doe vaak de 'achterkant', wat zoveel inhoudt als: dataverwerking en -opslag. 
Het leuke bij CitoLab is dat we de data vertalen in iets wat niet alleen vakidioten (zoals ikzelf) begrijpen, maar vooral die docent die voor de klas staat. De docent die met een vraag zit, zoals: ‘Ik heb het gevoel dat mijn toets niet meet wat hij zou moeten meten. Klopt dat? En waar ligt dat aan?’ Zo’n docent kunnen wij helpen.
De uitdaging is complexe informatie voor de gebruiker zo simpel en toegankelijk mogelijk te maken. Daarmee puzzelen, vind ik heerlijk om te doen.” Mail team Prototypes