Sluiten
Citolab

Prototypes vo

Klasse

Klasse

Cito lanceert Klasse, een coöperatief spel voor vo-klassen. Je leerlingen spelen dit 'escaperoom-achtige' spel in een race tegen de klok. Want de oplossing moet er binnen 30 minuten staan. Ondertussen observeer jij hoe ze samenwerken. 
Klasse
Wil je gratis het spel Klasse spelen?

Om aan de slag te kunnen, heb je wel deze materialen nodig!
Download:

Klasse gehackt
Spelformule
  • Leerlingen werken in groepjes en maken puzzelopdrachten.
  • Elke opdracht levert een letter op.
  • Alle letters van alle groepjes samen vormen een woord.
  • Lukt het jouw klas om binnen 30 minuten het juiste woord te vinden?

Klasse heeft kenmerken van een escaperoom. De opdrachten worden uitgevoerd onder tijdsdruk en zijn niet altijd voorzien van een stap-voor-stapinstructie. Je leerlingen moeten de opdracht samen duiden, een aanpak kiezen en uitvoeren.

“Het streven van Cito is niet om elke toets speelser te maken. Het spelelement moet iets toevoegen en passen bij het doel.”
Romy Noordhof
Onderzoeker bij CitoLab
Klasse gehackt
In de docentenhandleiding vind je een formulier voor de leerling. Hierop geven de leerlingen zichzelf tips om beter te gaan samenwerken met anderen. Dit doen ze op twee momenten: voorafgaand aan en na afloop van het spel en dat geeft het formulier een formatief karakter.

Actuele en schoolse thema's

Klasse neemt actuele thema's of schoolse thema's onder de loep. In het eerste thema GEHACKT is dat de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Een hacker versleutelt de accounts van je leerlingen voorgoed, tenzij ze binnen 30 minuten het juiste woord invoeren. Via allerlei opdrachten moeten de leerlingen wachtwoorden kraken, persoonsgegevens herkennen en de juiste profielfoto naar e-mailadressen herleiden.

“Leerlingen presteren vaak beter in vertrouwde situaties zonder toetsdruk. Bovendien zijn brede vaardigheden zoals communicatie of samenwerking lastig te meten via traditionelere toetsvormen.”
Jos Keuning
Onderzoeker bij CitoLab