SluitenSluiten
leerlingen aan het werk

Psychometrisch onderzoek en dienstverlening

Dienstverlening

Cito logo plectrumVerder
DienstverleningMeer

Psychometrie voor toets- en exameninstellingen

Wil je als toets- of exameninstelling een product laten ontwikkelen of verbeteren? Onze psychometrische expertise is nationaal en internationaal erkend. Van oudsher hebben we een wettelijke taak rondom de centrale eindexamens en centrale eindtoets. Voor betaalde dienstverlening werken we via ons Loket. Een groeiend aantal opdrachtgevers in binnen- en buitenland schakelt onze experts inmiddels in voor kennisintensieve dienstverlening, trainingen en advies.

Bijzondere expertise

Cito beschikt over een van de grootste psychometrische onderzoeksafdelingen van Europa. De samenwerking van zoveel specialisten zorgt voor een constante voedingsbodem voor vernieuwing. In de loop der jaren hebben onze psychometrici baanbrekend werk verricht op het gebied van toetsen, meten en volgen. Reden genoeg om deze kennis breed beschikbaar te stellen en te zorgen voor een gelijk speelveld. In 2019 openden wij ons loket voor kennisintensieve psychometrische dienstverlening. Inmiddels kun je als toets- en exameninstelling bij Cito terecht voor alle complexe methodologische, statistische en wiskundige technieken die ervoor zorgen dat jouw toetsen en examens betrouwbare scores opleveren.
"Cito heeft een jarenlange expertise opgebouwd rondom de kwaliteit van toetsing. Onze psychometrische kennis die de basis vormt voor het maken van goede toetsen, is uniek."
Cito meerjarenbeleidsplan 2018 – 2021

Toets- en exameninstellingen waarvoor we werken

Ons loket voor kennisintensieve psychometrische dienstverlening is speciaal bedoeld voor organisaties zoals: 

  • toetsuitgevers
  • ontwikkelaars van toetsen en volgsystemen voor onderwijs en bedrijfsleven
  • voormalige kenniscentra die examens voor het mbo ontwikkelen

Wat is psychometrie?

De psychometrie is een wetenschappelijke discipline die een belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen van toetsen en examens. Door het inzetten van methodologische, statistische en wiskundige kennis en technieken zorgen psychometrici ervoor dat er staat gemaakt kan worden op de scores die deze instrumenten opleveren.