SluitenSluiten
leerlingen buiten

Projecten

Psychometrie Centrale Eindtoets

Psychometrie bij de Centrale Eindtoets

Binnen Cito ligt de wettelijke opdracht voor het maken van de Centrale Eindtoets bij de divisie Centrale toetsen en examens. Jaarlijks maken deze collega's de Centrale Eindtoets voor het basisonderwijs. Onze psychometrici ondersteunen bij deze wettelijke taak en geven advies op het gebied van toetsontwerp en normering. 

Advies over samenstelling, normering en rapportages

Binnen Cito is het de divisie Centrale toetsen en examens die de inhoud van de Centrale Eindtoets maakt en met ketenpartners afstemt over de organisatie van de afname en rapportages. Onze psychometrici adviseren over de samenstelling, normering en rapportages.
  • We maken designs voor de proeftoetsen.
  • We programmeren en richten de adaptieve module in van de Adaptieve Centrale Eindtoets.
  • We adviseren bij de toetssamenstelling. 
  • Voor de normering relateren we de prestaties aan die van voorgaande jaren.
  • We leveren input voor de rapportages.
  • We onderzoeken de robuustheid van onze berekeningen, bijvoorbeeld op 'differential item functioning', of modelkeuze. 
Leerling groep 8 aan het werk in klaslokaal

Berekeningen en controles

Bij de Centrale Eindtoets wordt er zowel een standaardscore gerapporteerd als de prestatie op referentiesets. Ook worden er groepsrapportages verspreid. Het is onze taak om diverse berekeningen en controles van rapportages te doen. En dat allemaal in de korte campagnetijd van de eindtoets. 

Complexe software

Jaarlijks worden er voor de Centrale Eindtoets proeftoetsen georganiseerd. Na de nodige berekeningen volgt daaruit informatie die we gebruiken voor de samenstelling van de varianten. Het optimaal samenstellen van een adaptieve (multi-stage) toets vereist de nodige complexe software, die we zelf schrijven.