Sluiten
Middelbaar beroepsonderwijs en Hoger onderwijs

Centrale examens mbo

Centraal examen Engels

Centraal examen Engels

Stichting Cito ontwikkelt het centraal examen mbo Engels in opdracht van de overheid. Dat doen we in samenwerking met een groot aantal docenten uit het mbo.

Centraal examen mbo Engels versus referentieniveaus

Met het centraal examen mbo Engels maken we inzichtelijk in welke mate studenten het vereiste niveau beheersen. Per niveau is beschreven wat jouw studenten van opleidingsniveau 4 moeten kennen en kunnen op het gebied van Engels. Het gaat hierbij om niveau B1 en B2.

Proces totstandkoming en beoordeling

Klik om te vergroten:

Proces van totstandkoming van centrale examens mbo groot

"Buiten de afnameperiodes kun je het examen Engels niet maken. Voor studenten is het verstandig daarop te letten als ze stage gaan lopen."
Wim Mulder
Toetsdeskundige Stichting Cito
Bekijk het filmpje van het CvTE over de centrale mbo-examens.

Engels is verplicht
Voor een mbo-4 diploma moet je het centraal examen mbo Engels maken. Elk studiejaar kunnen studenten dit examen op meerdere momenten afleggen. Het examen Engels bestaat uit een centraal examen (CE) en drie instellingsexamens (IE). Met het centraal examen Engels toetsen we de passieve vaardigheden (lezen en luisteren). De instellingsexamens toetsen de actieve vaardigheden (gesprekken voeren, schrijven en spreken). Een niveau-4-student moet A2 beheersen voor het IE, en B1 (of B2) voor het CE.