SluitenSluiten
Leerlingen op weg naar de les

Centrale examens mbo

Centraal examen mbo Engels

Cito logo plectrumVerder
Centraal examen mbo EngelsMeer

Centraal examen mbo Engels

Stichting Cito ontwikkelt het centraal examen mbo Engels in opdracht van de overheid. 

Hoe komen centrale examenvragen mbo tot stand?

Bekijk de infographic hiernaast. Klik op de afbeelding voor de vergroting.

Infographic tijdlijn mbo examenvragen maken

Leerlingen bij de kluisjes

Engels is verplicht

Centraal examen mbo Engels versus Europees referentiekader

Met het centraal examen mbo Engels maken we inzichtelijk in welke mate studenten het vereiste niveau beheersen. In het Europees Referentiekader voor Moderne Vreemde Talen (ERK) wordt beschreven wat ze moeten kennen en kunnen op het gebied van Engels. Mbo-4 studenten krijgen een examen op niveau 4. Studenten die extra uitdaging willen kunnen een examen op niveau B2 maken. Het centraal examen mbo Engels toetst twee vaardigheden: lezen en kijk/luisteren.
centrale examens

Aangepaste centrale examens mbo Engels 

Voor sommige studenten is het reguliere examen lastig te maken. Daarom zijn er aangepaste digitale examens voor studenten die visueel of auditief beperkt zijn, of dyslexie hebben.

Zijn er lees- of luisterproblemen?
  • Studenten met een visuele beperking mogen het reguliere centraal examen maken met een groter beeldscherm. Bij het examen zit een vergrootglas-icoon. Voor blinde studenten is een examen in braille beschikbaar.
  • Voor studenten met een auditieve beperking is er het dos-examen. Dos staat voor doof of slechthorend. In dit centraal examen zijn de kijk- en luisterfragmenten voor de vaardigheid luisteren ondertiteld. 
  • Studenten met dyslexie hebben twee mogelijkheden. Zij kunnen de vragen laten voorlezen of krijgen (maximaal 30 minuten) tijdverlenging. Jouw school moet dit van tevoren aanvragen.  
Vraag