SluitenSluiten
Leerlingen bij de kluisjes

Centrale examens mbo

Centraal examen mbo Nederlandse taal

Cito logo plectrumVerder
Centraal examen mbo Nederlandse taalMeer

Centraal examen mbo Nederlandse taal

Stichting Cito ontwikkelt het centraal examen mbo Nederlandse taal in opdracht van de overheid.

Hoe komen centrale examenvragen mbo tot stand?

Bekijk de infographic hiernaast. Klik op de afbeelding voor de vergroting.

Infographic tijdlijn mbo examenvragen maken
Op het plein

Nederlands is verplicht

Studenten van mbo-2, mbo-3 en mbo-4 die hun diploma willen halen, moeten het centraal examen mbo Nederlandse taal afleggen. Per studiejaar zijn er vijf afnameperiodes voor het centraal examen mbo Nederlandse taal.

Mbo-1 studenten doen ook examen. In principe het instellingsexamen. Maar docenten kunnen er ook voor kiezen om het examen 2F af te nemen.

Centraal examen mbo Nederlandse taal versus referentieniveaus

Met het centraal examen mbo Nederlandse taal maken we inzichtelijk in welke mate studenten het vereiste referentieniveau beheersen. Per referentieniveau is beschreven wat ze moeten kennen en kunnen op het gebied van Nederlandse taal. Mbo-2 studenten en mbo-3 studenten krijgen een examen op referentieniveau 2F. Mbo-4 studenten krijgen een examen op referentieniveau 3F.  Het centraal examen mbo Nederlandse taal toetst twee vaardigheden: lezen en kijk/luisteren.

centrale examens

Aangepast centrale examens mbo Nederlandse taal 

Voor sommige studenten is het reguliere examen lastig te maken. Daarom zijn er aangepaste digitale examens voor studenten die visueel of auditief beperkt zijn, of dyslexie hebben.
Zijn er lees- of luisterproblemen?
  • Studenten met een visuele beperking mogen het reguliere centraal examen maken met een groter beeldscherm. Bij het examen zit een vergrootglas-icoon. Voor blinde studenten is een examen in braille beschikbaar.
  • Voor studenten met een auditieve beperking is er het dos-examen. Dos staat voor doof of slechthorend. In dit centraal examen zijn de kijk- en luisterfragmenten voor de vaardigheid luisteren ondertiteld. 
  • Studenten met dyslexie hebben twee mogelijkheden. Zij kunnen de vragen laten voorlezen of krijgen (maximaal 30 minuten) tijdverlenging. Jouw school moet dit van tevoren aanvragen.  
Vraag