Sluiten
Docenten mbo in overleg

Grip op examineren en diplomeren

Samen voor krachtig onderwijs

Training in het mbo

Samen werken aan objectief toetsen en examineren

Je wilt dat iedere student een eerlijke en objectieve beoordeling krijgt. Ook de inspectie verlangt een hoge kwaliteit van en inzicht in examenprocessen. Hoe krijg je grip op examineren en diplomeren? Hoe beoordeel je ingekochte examens? Onze ervaren trainers kunnen goed inspelen op vragen die leven bij docenten en examenfunctionarissen. Of ze nu zelf examens maken of lid zijn van de examencommissie of vaststellingsadviescommissie. Samen gaan we voor hetzelfde doel: objectief en betrouwbaar toetsen en examineren.
Al onze trainingen zijn afgestemd op de competentie-profielen van de NVE
Toetsconstructeurs
Vaststellers examens
Beoordelaars
Examencommissies

Ons aanbod

Hoe ontwikkel je betrouwbare toetsen die de kennis en kunde van studenten objectief beoordeelt? Een goede toets of examen maakt het onderscheid tussen sterke en zwakke studenten, maar wanneer is een toets van die kwaliteit? Onze trainers delen graag hun kennis en ervaring in deze praktijkgerichte trainingen.

Toetsconstructie in het mbo

Het maken van een goede toets of examen blijkt soms best een lastige klus. Onze ervaren trainers ondersteunen je graag in deze (meerdaagse) training, waarin we samen het toetsconstructieproces met je doorlopen én je zelf actief aan de slag gaat.

Construeren taalexamens

Hebben jullie ervoor gekozen zelf taalexamens te construeren met de zogenaamde route-2 optie? Wij kunnen je hierin ondersteunen. In onze constructietrajecten leer je eigen examens maken, zowel voor examens in beroepscontext als generieke instellingsexamens. Je hebt de keuze uit trajecten Nederlands, Engels of MVT.

Ons aanbod

Zijn deze examenvragen goed opgesteld? Dekken de leeropdrachten de leerdoelen? Vragen die altijd spelen in het hoofd van leden van vaststellings- en/of examencommissies. In deze praktijkgerichte training leer je de kwaliteit van examens en de cesuur objectief te beoordelen en te bepalen. Onze ervaren trainers ondersteunen je hier graag bij.

Vaststelling exameninstrumenten

Als lid van de vaststellingscommissie ben je altijd bezig de kwaliteit van toetsen en examens te vaststellen. Niet alleen beoordeel je de kwaliteit van de vragen en/of opdrachten en bijbehorend correctievoorschrift. Ook adviseer je over de normering. In de training Vaststelling exameninstrumenten in het mbo leer je de kwaliteit van examens en cesuur objectief te beoordelen en te bepalen.

Ons aanbod

Hoe beoordeel jij eerlijk en objectief de competenties van studenten? Wie zich bezig houdt met het beoordelen van studenten weet hoe verschillend directe collega’s kunnen beoordelen. In deze praktijkgerichte training buigt je je met onze ervaren trainers over het gebruik van het assessment en hoe je samen met collega’s tot een eerlijke en objectieve beoordeling komt.

Beoordelen in het mbo

Eerlijk en betrouwbaar beoordelen vereist specifieke deskundigheid. Met de training Beoordelen in het mbo ontwikkel je de essentiële vaardigheden die nodig zijn om als volwaardig beoordelaar op te kunnen treden. Zodat elke student een betrouwbare beoordeling krijgt.

Opfristraining beoordelen in het mbo

Zin om je kennis op te frissen? Je bent geschoold om formatieve toetsen, kennis- en/of praktijkexamens of PvB’s te beoordelen en wilt je toetsdeskundigheid onderhouden en verbeteren. Neem de ruimte voor reflectie en verbetering en volg onze opfristraining beoordelaar in het mbo.

Taalbeoordelaar

Wil je de taalprestaties Nederlands, Engels of Duits van uw studenten goed kunnen beoordelen? Dat vergt enige oefening. Cito ondersteunt je hier graag bij met een training Taalbeoordelaar. Hierin leer je de onderdelen spreken, schrijven en gesprekken voeren objectief beoordelen, gebaseerd op de verschillende niveaus van de referentiekaders.

Taalbeoordelaar | combinatie training & certificering

In de gecombineerde traject Training & Certificering Taalbeoordelaar leer je zo objectief mogelijk taal beoordelen vanuit de referentiekaders. Ook kun je na de training vanuit verschillende referentieniveaus taalproducten inschatten en beoordelen. Aan het eind van het leertraject heb je de mogelijkheid om direct je certificaat te behalen.

Ons aanbod

Optimaliseer met deze leergang het functioneren van de examencommissie. De leergang is een combinatie van theorie en praktijk en wordt geheel afgestemd op de vragen die bij de examenfunctionarissen leven.

Leergang examencommissie mbo

De leergang examencommissie mbo helpt een examencommissie goed en efficiënt te functioneren. Je maakt kennis met alle facetten rondom de rollen, taken en procedures van een examencommissie. De leergang is naar behoefte in te vullen en is een combinatie van praktijk en theorie.
Toetsconstructeurs
Vaststellers examens
Beoordelaars
Examencommissies
Door theorie en praktijk te verbinden, kunnen deelnemers nieuwe kennis direct toepassen

Praktijkgerichte trainingen

Trainingen in examens hebben het imago stoffig te zijn. Niet bij ons. Onze trainingen zijn praktijkgericht en maken waar mogelijk gebruik van eigen materiaal van de deelnemers. Zo wordt de leerstof direct in de eigen praktijk toegepast. De trainingen worden in-company in groepen van maximaal 12 personen gegeven.

Samen geven we het leertraject vorm, waarbij interactie en vertaling naar praktijksituaties centraal staan. Onze ervaren trainers staan voor je klaar.