Sluiten
Middelbaar beroepsonderwijs en Hoger onderwijs

Nederlands als tweede taal

Inburgering

In het kort

Inburgeringsexamen verplicht

Wie wil inburgeren in Nederland, is verplicht om de Nederlandse te taal leren. En te leren hoe Nederlanders wonen en werken. Dat staat in de wet Inburgering. Daarom is het Inburgeringsexamen verplicht. Met het diploma kunnen cursisten aantonen dat ze de Nederlandse taal voldoende beheersen om deel te nemen aan de Nederlandse samenleving. 

Het aandeel van Cito

In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontwikkelt Cito het Inburgeringsexamen. Voor het Inburgeringsexamen Binnenland zijn we inhoudelijk verantwoordelijk voor het onderdeel Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) en de taalonderdelen luisteren en Spreken. Het Inburgeringsexamen meet taalniveau A2 van het Europees Referentiekader.

Cito ontwikkelt de opgaven, traint de beoordelaars Spreken, is betrokken bij de verwerking van de uitslagen en doet onderzoek naar de kwaliteit van het Inburgeringsexamen. 
 

Nt2-Docenten/-experts gezocht

Ben jij docent Nt2? En vind je het belangrijk dat inburgeraars examenvragen krijgen die aansluiten op hun niveau en belevingswereld? Help ons mee Inburgeringsexamens te maken en word constructeur bij Cito!

We zoeken constructeurs voor de vaardigheden Luisteren en Spreken A2, Lezen en Spreken A1 en voor het onderdeel KNS.
Voor meer informatie, stuur een mail naar Inburgering@cito.nl.