SluitenSluiten
Primair onderwijs

Voor gebruikers

Breng de groei van je leerlingen én de kwaliteit van je onderwijs in kaart

Cito logo plectrumVerder
Voor alle gebruikers van Computerprogramma LOVS

Informatie voor gebruikers

Ben je gebruiker van het Computerprogramma LOVS? Dan staat voor jou de nieuwste update 4.14 klaar. Met deze update kun je gebruik gaan maken van Leerling in beeld.

Nieuw in deze update 4.14:

 • Nieuwe papieren en digitale Leerling in beeld-toetsen voor groep 3 t/m 5 voor Rekenen-Wiskunde, Taalverzorging en Begrijpend lezen.
 • Voor het Cito Volgsysteem VSO en PrO zijn bij Arbeid Begrijpend lezen nieuwe digitale toetsen toegevoegd. Naast de bestaande Versie 1- en Versie 2-toetsen zijn er Versie 3-toetsen toegevoegd.
 • Nieuwe Leerling in beeld-rapportages: leerlingprofiel, groepsrapport en schoolrapport referentieniveaus.
 • Read-only functionaliteit van het Computerprogramma LOVS t.b.v. gebruik Leerling in beeld via het Cito platform.
 • Voor de toetsen die onderdeel uitmaken van Leerling in beeld, worden geen omzettingstabellen van ‘aantal goed’ naar ‘vaardigheidsscore’ meer geleverd. Het invoeren van (papieren) resultaten zal voorbehouden zijn aan Cito. Ingevoerde resultaten zullen wel via DULT verstuurd en aangeboden worden. Voor deze resultaten zullen enkel de vaardigheidsscore en niveaus aangeleverd worden. Het is mogelijk dat je LAS kosten rekent voor de DULT-koppeling.

De meestgestelde vragen over dit onderwerp

 • Hoe maak ik analyses op categorieniveau?
 • Hoe vertaal ik de rapportages door naar anderen?
 • Waar vind ik mijn licentiecode?
 • Hoe koppel ik met ons leerlingadministratiesysteem?
 • Hoe koppel ik met het Momento-dashboard?

Naar alle vragen

Installeren

 • Download de update.
 • Klik op Openen of dubbelklik op het bestand dat je gedownload hebt.
 • Bij Installatiescenario kies je voor Update van bestaande installatie (deïnstallatie van de vorige versie is niet nodig). 
 • Heeft jouw school een (gedeelde) netwerkinstallatie van de huidige versie 4.x? Dan hoef je de update slechts eenmalig te installeren op de server vanaf een van de werkstations. 

Houd rekening met

 • Gebruik van Computerprogramma LOVS vereist het Microsoft .NET Framework versie 4.6 of hoger. Het .NET Framework 4.7 kan automatisch geïnstalleerd worden via Windows Update als een aanbevolen update. 
 • Wil je het Computerprogramma op een nieuwe (gedeelde) netwerklocatie installeren? Kies bij installatiescenario dan voor Nieuwe installatie. 
 • Heeft jouw school een bovenschoolse beheerder? Vraag of deze de software uitrolt. Cito heeft met bijna alle bovenschoolse beheerders goede contacten en zij zijn bekend met de installatie van LOVS-software. 

Nieuw: Leerling in beeld-toetsen

In het Computerprogramma LOVS vind je nieuwe Leerling in beeld-toetsen voor groep 3 t/m 5 voor Taalverzorging, Rekenen-Wiskunde en Begrijpend lezen. Daarbij zijn de toetsen in het Computerprogramma LOVS hernoemd naar: Rekenen-Wiskunde 3.0/Lib , Spelling 3.0/Taalverzorging Lib, Begrijpend lezen 3.0/Lib.
Bij het maken van de toetsen hebben we uiteraard goed geluisterd naar de wensen die jullie uitspraken. Zo zijn alle toetsen korter, heeft Rekenen-Wiskunde meer kale sommen, is er een categorie-analyse op domeinen voor Taalverzorging, zijn de teksten bij Begrijpend lezen korter. En is er audio-ondersteuning voor leerlingen met dyslexie.

Let op: om gebruik te kunnen maken van deze toetsen heb je een Leerling in beeld-licentie nodig.

> Lees hier alles over de nieuwe Leerling in beeld-toetsen 
> Bestel hier je Leerling in beeld-licentie 

Nieuw: Leerling in beeld-rapportages

Deze rapportages krijg je als trouwe LVS-gebruiker cadeau bij de update:

 • Leerlingprofiel. Hoe is je leerling gegroeid? Dit ontdek je snel en eenvoudig in het leerlingprofiel. In een oogopslag zie je hoe hij of zij ervoor staat, plus de behaalde referentieniveaus en het ERK-niveau.
 • Groepsrapport. Hierin ontdek je eenvoudig de groei van jouw groep. De Cito-partnerscholen hebben meegedacht over dit fijne overzicht, vol handige filters. Het is helemaal naar wens in te richten.
 • Schoolrapport Referentieniveaus. Dit rapport geeft je inzicht in de beheersing van de referentieniveaus en hoe ver je verwijderd bent van de signaleringswaarde.
Een mooi voorproefje op het nieuwe LVS Leerling in beeld, waar we in samenwerking met de Cito-partnerscholen diverse nieuwe analyses en rapportages voor ontwikkelden. Goed om te weten: binnen het Computerprogramma LOVS zijn deze rapportages statisch; binnen het nieuwe Cito platform van Leerling in beeld zijn de rapportages interactief.

> Klik hier voor een voorproefje       

Nieuw: read-only functionaliteit van het Computerprogramma LOVS

Veel scholen zullen de komende tijd de overstap gaan maken naar het Cito platform om aldaar met Leerling in beeld te werken. Om te voorkomen dat er daarna nog (per ongeluk) op twee plekken gewerkt wordt, zal het Computerprogramma LOVS direct na de migratie naar het Cito platform op ‘read-only’ gezet worden. Door deze nieuwe functionaliteit zijn aanpassingen niet meer mogelijk, maar blijft het wél mogelijk om de resultaten en rapporten in het Computerprogramma LOVS te raadplegen.

Contact