SluitenSluiten
13 februari 2018

Kus?

Simone ten Vaarwerk
Juf SimoneInvaljuf én adviseur primair onderwijs bij Cito
Heerlijk vind ik het om met jonge kinderen te werken. Gelukkig mocht ik eindelijk, na bijna 8 jaar, weer eens bij kleuters invallen. Ik keek er zo naar uit!

In de ochtend stopte ik een leuk prentenboek in mijn tas en mijn CD van Dansspetters mocht ook niet ontbreken. Deze dag zou ik zeker speels en creatief doorbrengen!
Bijzonder dat ik vergeten was hoeveel je aan het ‘zorgen’ bent in een kleutergroep; pijntjes, verdriet na een kleine ruzie of niet mogen samenspelen, snotneuzen afvegen, broekknopen open en dicht doen, ritsen en veters………. Maar ik zat er zo weer in, ook al zat ik deze dag nog niet op mijn oude record in snelheid schoenveters strikken.

Open en onbevangen in de wereld

Er was direct een gevoel van vertrouwen van de kinderen naar mij toe. Ze noemden mijn naam en vroegen om hulp alsof ik al weken hun juf was. Ik mocht troosten en knuffels werden gewoon gehaald. In de ochtend durfde een tweeling bijna niet naar binnen en verschuilden zich achter hun vader. Het ijs brak echter al snel en de rest van de dag kwam er regelmatig even één van de tweeling tegen mij aanleunen. Zó lief.

 

Wat mij ook opviel, misschien juist omdat ik zo lang niet in een kleutergroep gewerkt had was de grote diversiteit in kinderen en hoe zichtbaar dat gelijk was. Wellicht door de manier van werken in een kleutergroep. Extraverte en introverte kinderen, kleuters die duidelijk autonoom willen handelen, een jongen die omhoog sprong bij de moeilijkere vragen die ik stelde, de kinderen die niet mee dansten maar wel bijzonder geïnteresseerd aan de kant zaten te kijken. Wat gebeurt er toch veel in een kleutergroep en hoe verschillend ontwikkelen kleuters zich.

Community voor nieuw kleutervolgsysteem 

Op de terugweg naar huis probeerde ik al deze ervaringen te koppelen aan het werk waar ik nu bij Cito onder andere mee bezig ben. We zijn namelijk bezig een nieuw kleuterinstrument voor het ontwikkelingsgebied Taal te ontwikkelen. Dit nieuwe instrument, willen wij graag een co-creatie met de leerkrachten laten zijn. Zo hebben wij al vele gesprekken gevoerd met intern begeleiders en leerkrachten.
Gisteren was ik nog met Cito-collega Lonneke (én ook leerkracht) op een basisschool in Nijmegen. Deze school wilde graag meewerken aan het tot stand komen van het nieuwe kleuterinstrument. Bij een aantal kleuters hebben we uitgetest in hoeverre zij opdrachten konden uitvoeren op een tablet of Chromebook. Daarnaast willen wij ook onderzoeken hoe observaties en mogelijk concrete opdrachten met kleuters leerkrachten kunnen helpen bij het verder diagnosticeren en handelen. Lonneke en ik hebben ons verbaasd over de handelingen en uitspraken van de kleuters tijdens dit korte onderzoekje. Ze vonden het geweldig om ons te helpen. Nadat wij de kinderen hadden uitgezwaaid richting de deur kwam een groep 1 jongetje naar mij terug. Hij keek mij aan en zei: ‘Kus??’ #smeltmoment

Wil je meedenken en -praten?

In de ontwikkeling van het nieuwe kleuterconcept willen we graag samenwerken met het veld. Samen komen wij namelijk tot een instrument waar écht behoefte aan is. Daarom hebben wij een community opgericht, zodat wij op een laagdrempelige wijze input, feedback en andere reacties kunnen vragen aan leerkrachten groep 1-2. Voor jou een kans om aan te geven wat voor jou en de kinderen wel of niet werkt.

Doe je mee? Meld je aan voor de Cito-community

 

Groetjes,
Simone

Meer over mij

Als adviseur voor het primair onderwijs ben ik veel in contact met scholen. Voordat ik in 2010 bij Cito begon, was ik zelf juf in het basisonderwijs. Deze ervaring helpt mij vragen van leerkrachten en ib'ers te plaatsen en ze antwoorden te geven waar ze mee geholpen zijn. Toch merkte ik dat ik de laatste jaren langzaam wegdreef van mijn praktijkervaring. Dus… werk ik nu weer één dag in de week als invaljuf!

In mijn blogs schrijf ik over wat ik meemaak als invaljuf, soms met een linkje naar mijn andere werk, bij Cito. Ik hoor graag wat je ervan vindt en hoor ook graag jouw vragen, ervaringen en andere reacties!