SluitenSluiten
Jongen en meisje in de klas aan het werk

Leerlingenraad

Kom jij naar Cito?

Over de leerlingenraadMeer
Voor leerlingen groep 6,7&8

Leerlingenraad: Praat erover! Toetsresultaten

Op de basisschool maak je best veel verschillende toetsen. Sommige kinderen vinden toetsen maken heel spannend. Maar waarom eigenlijk? En hoe kunnen we het minder spannend maken? Praat jij weleens over hoe je een toets hebt gemaakt? Vind je dat fijn of juist niet? 

Wij vinden toetsen vooral handig voor je juf of meester! Het laat ze zien wat je al kan en wat je juf of meester nog eens moet uitleggen. Vind jij dat ook? Of denk jij daar anders over?
Groepsfoto Leerlingenraad mei 2022

18 mei: Toetsresultaten

Op 18 mei mochten we 10 jongens en meisjes uit het hele land ontvangen bij Cito. Ze waren goed voorbereid: lijstjes met eigen vragen, lijstjes met tips en tops uit de klas en van vriendjes. 

Genoeg stof om over te praten! De tijd vloog dan ook voorbij. Met Sharon als gids bespraken we: ‘Hoe krijg jij je toetsresultaten te horen op school? Hoe praten jullie daar thuis over en onderling met vriendjes? Wat is fijn en wat is niet fijn? En welke tips heb jij voor leerkrachten, Cito, ouders/verzorgers en medeleerlingen?’

De vele post-its kleurden de muur als een regenboog.  We sloten af met een prachtig silhouet waarin de kinderen al hun talenten verzamelden. Want een toets is natuurlijk maar een stukje van de puzzel!

Bedankt Noa, Sijn, Liam, Féline, Siem, Maurits, Lynn, Milan, Hugo & Guus!

Toetsresultaten: hoe praat je daarover?

Hoe je je toetsresultaten te horen krijgt, verschilt per school. Wij hoorden onder andere:
  • persoonlijk door de juf of meester
  • in mijn rapport/portfolio
  • de leerkracht zegt je naam en dan mag je kiezen of je het wilt horen of liever persoonlijk zonder anderen
  • toets uitgedeeld op de kop
  • in het gesprek met ouders erbij
Ze zijn het er al snel over eens: het fijnste is als de juf of meester de toetsresultaten persoonlijk met je deelt en daarmee niet te lang wacht. Ook voor Cito hebben ze nog wel een lijstje met tips & tops: liever meer op niveau toetsen en duidelijke vragen stellen.

Wat ons opvalt: ze horen graag wat ze goed hebben gedaan, maar ook waar ze nog wat kunnen oefenen. ‘Want de toetsen zijn toch vooral voor de juf, zodat die ziet wat ik nog moet oefenen, ’ aldus Lynn en daarmee slaat ze precies de spijker op de kop.

Alle tips en tops van de kinderen hebben we verwerkt tot handzame lijstjes die we natuurlijk met iedereen gaan delen. Via deze pagina, via facebook en ook via Trots (hét magazine voor po, dat in september bij iedere basisschool op de mat ligt). 
 
Leerlingenraad mei 22 toetsresultaten: Tips & tops voor Cito
Leerlingenraad mei 22 toetsresultaten: Tips & tops voor de leerkracht
Leerlingenraad mei 22 toetsresultaten: Tips & tops voor de ouders
Leerlingenraad mei 22 toetsresultaten: Tips & tops voor klasgenootjes
Jongens in de klas aan het werk op een laptop

Laat je horen!

Heb jij ook nog een tip of top voor ons? Wil jij ook een keer een leerlingenraad bijwonen of lijkt het je leuk als we een keer bij jou in de klas komen? Leuk! We horen graag van je!

Stuur ons een mail via leerlingenraad@cito.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Over de leerlingenraad

Elk jaar nodigen we leerlingen uit om met ons mee te denken in de leerlingenraad. Dat doen we omdat we het belangrijk vinden om van leerlingen te horen hoe zij onze instrumenten beleven. Met ideeën uit de leerlingenraad kunnen we onze toetsen en andere producten nog beter maken. We leren over hoe onze producten worden gebruikt en hoe we leerlingen, ouders/verzorgers én leerkrachten nog beter kunnen ondersteunen. 
 
Leerlingenraad

Terugkijken

Lekker Lezen

In het Kinderboekenmuseum keken we samen hoe we lezen leuk(er) kunnen maken. 

Overzicht met meerdere foto's van de leerlingenraad in 2017 in het Kinderboekenmuseum

Naar de middelbare

Vmbo, mavo, havo, vwo, gymnasium… Hoe kies je nou de school en het niveau dat bij je past? Dat wilden wij van kinderen zelf horen. 
Fotocollage leerlingenraad 2016 met als onderwerp Naar de middelbare

Toetsen, wat vind jij ervan?

De grote vraag die wij als 'maker' van toetsen graag beantwoord wilden hebben. En heb je tips voor ons? Die kregen we!

Foto's Leerlingenraad met als onderwerp 'Wat vindt jij van toetsen?'