SluitenSluiten
LVS Engels

LVS Engels

Op een leuke en snelle manier de Engelse woordenschat en leesvaardigheid in beeld

Veelgestelde vragenMeer
Voor al je vragen over LVS Engels

Veelgestelde vragen

Hoe werkt LVS Engels?

Let op: Engels is los te bestellen óf als onderdeel van pakket Compleet van het nieuwe LVS Leerling in beeld 
  1. Bestel de gebruikerskosten (per leerling) voor LVS Engels via de webshop
  2. Alleen bij papieren afname: bestel naast de gebruikerskosten ook opgavenboekjes.
  3. Je ontvangt binnen 5 werkdagen bericht op het e-mailadres van het bestelaccount zodra LVS Engels is geactiveerd. De benodigde documenten staan na activatie op Cito Portal.
  4. Voor digitale afname: plan je toetsen in via het Computerprogramma LOVS.
  5. Neem de afname-instructie op Cito Portal door en neem de toetsen af op elk geschikt moment.
  6. Alleen bij papieren afname: kijk de toetsen na en voer de resultaten in het Computerprogramma LOVS of je eigen administratiesysteem.
  7. Bekijk de resultaten in het Computerprogramma LOVS.

Hoe gaan jullie om met het feit dat scholen in verschillende leerjaren starten met Engels?

Uit verschillende onderzoeken naar Engels in het basisonderwijs blijkt dat deze factor tot weinig verschil leidt. Verschillen tussen leerlingen en scholen onderling spelen een grotere rol. Wij hebben dit ook onderzocht en vonden in onze resultaten geen significant verschil tussen leerlingen die in groep 7 zijn begonnen met Engels en leerlingen die al in groep 1 waren gestart. Wel zagen wij ook grote verschillen binnen klassen. Om die reden bieden we drie toetsen aan voor twee leerjaren: zo kun je zelf bepalen met welk niveau van de toets je wilt starten, en wanneer.

Wat ontvang ik nadat ik besteld heb?

Nadat je in de webshop voor jouw groep de leerlinglicenties Engels besteld hebt, krijg je een mail. Vervolgens kun je op Cito Portal alles vinden wat je nodig hebt onder Engels. Je krijgt dus geen papieren leerkrachtmap toegestuurd.
Wil je op papier toetsen? Bestel dan ook de boekjes. Deze ontvang je uiteraard wel per post.

Waar vind ik de omzettingstabellen voor Engels?

Er zijn geen omzettingstabellen voor Engels. Als je digitaal afneemt, komen de resultaten automatisch in het Computerprogramma LOVS. Neem je op papier af? Dan voer je de resultaten in het Computerprogramma LOVS of een ander leerlingadministratiesysteem dat de rapportages van Cito ondersteunt.

Hoe ziet de rapportage van Engels eruit?

De rapportages van Engels lezen en woordenschat zijn vergelijkbaar met de andere LVS-rapportages. De leerlingen krijgen een vaardigheidsscore en vervolgens kun je zelf kiezen of je die score in context wilt plaatsen met een functioneringsniveau en/of een vaardigheidsniveau. Ook krijgen de leerlingen bij lezen een indicatie van het Europees referentieniveau, het ERK.

Kan ik de oude toetsen Me2! nog gebruiken?

Ja dat kan. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen de delen Auditieve Woordenschat en Luistervaardigheid van de oude toetsen af te nemen.

Waarom is er geen ERK voor woordenschat?

Het ERK is gebaseerd op de vier vaardigheden lezen, schrijven, spreken en luisteren. Woordenschat is een bouwsteen voor deze vaardigheden, maar geen vaardigheid op zichzelf.

Komt er ook een nieuwe toets Luisteren voor Engels?

Dit zijn we aan het verkennen. Nam je voorheen Me2 Engels af? Dan kun je deze toets gebruiken voor het onderdeel Luisteren.