SluitenSluiten
Leerlingen groep 8 op de trappen

Over doorstroomtoetsen en Cito

Cito logo plectrumVerder

Over doorstroomtoetsen en Cito

Cito BV biedt de Leerling in beeld-doorstroomtoets aan. De overheidsdoorstroomtoets DOE wordt ontwikkeld door Stichting Cito. Hoe zit dit?

Biedt Cito vanaf schooljaar 2023/2024 twee doorstroomtoetsen aan?

Nee. Onder de naam Cito wordt één doorstroomtoets aangeboden; de Leerling in beeld-doorstroomtoets van Cito BV, die qua inhoud en uiterlijk aansluit bij het volgsysteem Leerling in beeld. De overheidsdoorstroomtoets DOE wordt aangeboden onder een eigen naam en logo, met een eigen uitstraling en via een aparte website. 


Waarom wordt de doorstroomtoets Leerling in beeld ontwikkeld door Cito BV en de overheidsdoorstroomtoets Doe door Stichting Cito?

Cito bestaat uit een BV en een stichting. Binnen Cito BV voeren we marktactiviteiten uit. Passend bij het volgsysteem Leerling in Beeld wordt de Leerling in Beeld-doorstroomtoets aangeboden. 
Binnen Stichting Cito ontwikkelen we namens de overheid alle wettelijke toetsen en examens voor het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Voor primair onderwijs is dat dus de overheidsdoorstroomtoets. De kennis die we opbouwen binnen de stichting is beschikbaar voor onderwijs en markt. Alle toetsaanbieders, overheid en andere aanbieders, kunnen dus onder gelijke condities terecht bij Stichting Cito voor psychometrische kennis en expertise.
De activiteiten van Cito BV en Stichting Cito zijn van elkaar gescheiden, zowel juridisch en organisatorisch, als in financiële en operationele zin. Lees hier meer over onze hybride organisatie.

Eindtoets