Sluiten
10 november 2017

Professionaliseer je mee?

Simone ten Vaarwerk
Professionaliseer je mee?Invaljuf én adviseur primair onderwijs bij Cito
Afgelopen vrijdag kon ik niet invallen omdat ik een netwerkbijeenkomst bij het SLO had over ‘het jonge kind’. Van zo’n dag word ik ontzettend blij. Samen met andere adviseurs de hele dag bij elkaar zijn om nieuwe ontwikkelingen uit te wisselen en bepaalde inhouden dieper te verkennen. Het bijwonen van de netwerkdag vergroot mijn kennis over het jonge kind, zorgt voor inspiratie (én het enthousiasme om gelijk uit te proberen in de praktijk!) en tegelijkertijd wissel ik met de deelnemers uit waar zij mee bezig zijn en wat er speelt in het veld.
Zo ben ik ook op mijn vrije zaterdag naar het Lerarencongres geweest. Om de lezing van Jelle Jolles bij te wonen, een workshop over gedragsproblemen in de klas en om meer informatie te krijgen over het Lerarenregister. Bijkomend voordeel was dat ik fijne gesprekken had met andere invallers. Veel herkenning, weer nieuwe kennis opgedaan en dus met een goed gevoel naar huis. Zo fijn!

Een voorrecht!

Het bijwonen van congressen, netwerkdagen en andere bijeenkomsten zijn een mooi onderdeel van mijn werk bij Cito. Iedere keer weer besef ik wat een voorrecht het is dat mijn werkgever dit faciliteert. Als leerkracht was het voor mij bijna onmogelijk om dit soort dagen te volgen. Niet alleen vanwege de deelnamekosten, maar ook vanwege de bijkomende vervanging(skosten) op een werkdag. Daarnaast moet je als leerkracht keuzes maken. Je kunt niet overal naartoe en er wordt vaak ook op schoolniveau bepaald wat er gevolgd mag worden.

Zelf verantwoordelijk?

Volgens het cao ben je zelf verantwoordelijk voor je professionalisering. Voor iedere werknemer is 500 euro per FTE beschikbaar voor scholing (en twee klokuren per week/deeltijd naar rato). Dat is helemaal niet zo veel als je al bekijkt dat het bezoeken van een congres al neerkomt op zo’n 300 euro. Hoe ga jij hiermee om?

Groetjes,
Simone
Als adviseur voor het primair onderwijs ben ik veel in contact met scholen. Voordat ik in 2010 bij Cito begon, was ik zelf juf in het basisonderwijs. Deze ervaring helpt mij vragen van leerkrachten en ib’ers te plaatsen en ze antwoorden te geven waar ze mee geholpen zijn. Toch merkte ik dat ik de laatste jaren langzaam wegdreef van mijn praktijkervaring. Dus … werk ik nu weer één dag in de week als invaljuf!

In mijn blogs schrijf ik over wat ik meemaak als invaljuf, soms met een linkje naar mijn andere werk, bij Cito. Ik hoor graag wat je ervan vindt en hoor ook graag jouw vragen, ervaringen en andere reacties!
Juf Simone