Sluiten
14 juli 2017

Weemoed

Simone ten Vaarwerk
Simone ten Vaarwerk Invaljuf én adviseur primair onderwijs bij Cito
Weemoed … dat is wat ik voel als ik door de gangen van mijn invalschool loop, deze vrijdagochtend. Kinderen in zomerkleding, ouders die naschoolse afspraken maken om te gaan zwemmen. De ochtendkoelte die door de open ramen naar binnen stroomt  om de warmte uit de klas te verdrijven. De dozen van Heutink die overal staan en nog uitgepakt moeten worden. Het podium dat klaarstaat en waar groep 8’ers omheen drentelen. Overal ‘rommeltjes’ waaraan je merkt dat er nog veel staat te gebeuren: afscheid groep 8, juffendag, ouderbedankavond …
Ik voel weer hoe het was toen ik nog een eigen groep had. Die laatste twee weken zijn toch bijzondere schoolweken.

Het huishouden ligt stil

Maar ik weet ook nog dat de laatste weken ook enorm drukke weken waren. Het maken van de rapporten waar ik avonden mee bezig was. Of de voorbereiding voor de feestweek op de Jenaplanschool waar ik werkte. Daar kwam ik niet alleen avonden voor terug, maar ook het hele weekend. Of het schoolkamp waar ik toch even een avondje mijn gezicht wilde laten zien. En dan was er nog die gezellige teamborrel ter afsluiting van het schooljaar.
Thuis lag het huishouden dan twee weken stil. Wasgoed bleef liggen. En ach … stof kon ook wel wat langer blijven liggen. Uiteindelijk kwam alles wel weer goed.

Zo waardevol

De laatste schooldag en het afscheid nemen van je groep zal door iedere leerkracht weer anders ervaren worden. Voor de een wat emotioneler dan voor de ander. De bedankjes en kleine cadeautjes die je van de kinderen en ouders uit je groep krijgt als waardering voor je inzet zijn zó waardevol. (Ik koop mijn eigen kaarsjes en showergel pas sinds kort weer :))

En dan … is het tijd om je groep te laten gaan … en tijd voor de kinderen om zich verder te ontwikkelen in een andere groep bij een andere juf of meester.

Nog even …?

De meesten van jullie zullen niet gelijk de deur van hun klaslokaal dichttrekken. Velen werken de eerste vakantieweek nog door en ook de laatste week van de vakantie is bijna iedereen alweer druk bezig om het klaslokaal gereed te maken voor de nieuwe groep. Mag ik je dan alvast in ieder geval vier (en hopelijk meer) heerlijke, rustige weken vakantie toewensen?

Geniet ervan! Tot volgend schooljaar!

Groetjes,
Simone
Als adviseur voor het primair onderwijs ben ik veel in contact met scholen. Voordat ik in 2010 bij Cito begon, was ik zelf juf in het basisonderwijs. Deze ervaring helpt mij vragen van leerkrachten en ib’ers te plaatsen en ze antwoorden te geven waar ze mee geholpen zijn. Toch merkte ik dat ik de laatste jaren langzaam wegdreef van mijn praktijkervaring. Dus … werk ik nu weer één dag in de week als invaljuf!

In mijn blogs schrijf ik over wat ik meemaak als invaljuf, soms met een linkje naar mijn andere werk, bij Cito. Ik hoor graag wat je ervan vindt en hoor ook graag jouw vragen, ervaringen en andere reacties!
Juf Simone