Sluiten

16 november 2018

De winnaars van de Woordenschat Vlog Challenge zijn bekend

Nieuws
In het kader van de Week van de Woordenschat, die plaatsvond van 29 oktober tot en met 2 november 2018, organiseerde Cito de Woordenschat Vlog Challenge. Wat zijn we positief verrast door de originele inzendingen!

Dat werken aan woordenschat behalve nuttig ook heel erg leuk is, bewezen de scholen die deelnamen aan de challenge.

Woordenschat Vlog Challenge groot succes

De opdracht van de challenge: maak met je leerlingen een vlog over de stad of het dorp van jouw school en neem hierin vijf woorden op die typerend zijn voor deze omgeving, en één nieuw woord. Op woordenschatvlog.nl ontvingen we vele mooie, grappige en originele vlogs, uit alle delen van het land. En er was zelfs een inzending uit Singapore bij! Zowel het publiek als de vakjury - bestaande uit Niels Bakker van Stichting Lezen, schrijver en taalkundige Wim Daniëls en Marleen Oosterink van Cito - mocht stemmen op de vlogs. En dit is de uitslag:

 

Juryrapporten

Op nummer 3 is geëindigd: groep 8 van de Prins Willem Alexanderschool uit Amersfoort. Jurylid Wim is erg gecharmeerd van hun woord ‘vlops’: een foutje dat je maakt tijdens het vloggen. Wim: “De groep heeft naar mijn idee het beste nieuwe woord bedacht; het is in ieder geval een woord dat wel geschikt is om echt in de Nederlandse taal opgenomen te worden.” Verder vindt hij het een gevarieerde vlog, met de diverse aspecten van Amersfoort mooi in kaart gebracht. 

Er zijn twee scholen op de tweede plaats geëindigd: groep 8a van OBS de Boomhut uit Arnhem en groep 7/8 van CBS De Klimop uit Ridderkerk. OBS de Boomhut kreeg maar liefst 524 punten van het publiek en mooie woorden van de jury. Het woord dat deze groep bedacht is Kijoje: een geel drankje dat smaakt naar appel. Voor Marleen viel de vlog op omdat er veel aandacht is voor woorden die Arnhem uniek maken. "Leuk hoe de kinderen ons meenemen in de dierentuin, het openluchtmuseum en de unieke trolleybussen van Arnhem laten zien. Je hebt echt het gevoel in Arnhem te zijn. De meiden uit de vlog brachten het heel professioneel, als echte vloggers!" Ook Wim had veel lof voor deze inzending: "De vlog is heel duidelijk en laat veel verschillende locaties zien van de plaats waar de school staat. De kinderen presenteren alles ook vlot en helder, met een mooie afwisseling in de onderwerpen. Ze hebben ook een aardig nieuw woord bedacht."

De groep uit Ridderkerk kreeg ietsje minder stemmen dan de Boomhut van de publieksjury, maar van zowel Niels als Wim krijgt deze inzending de meeste punten. Niels zegt er het volgende over: “In vogelvlucht krijgen we een overzicht van oud-Ridderkerkse termen: 'èrepels', 'kroten' en 'speultuin'. De vlog valt op door een flitsende montage, slim gebruik van beeldfilters en archiefmateriaal, en originele beeldwendingen. Van elk dialectwoord leren we de betekenis, dus ook educatief steekt het filmpje slim in elkaar." Het juryrapport van Wim luidt: “De vlog is heel sterk gericht op de woordenschat. Lokale woorden en lokale uitspraken van woorden staan centraal. Bovendien zitten er in het filmpje mooie beeldeffecten, zoals ook aan het einde als het nieuwe woord dat bedacht is (stuffie (stift)), wordt ‘onthuld’. Verder zit er veel afwisseling in de vlog, met een mooie opening van een cabaretier, die Ridderkerk als het ware introduceert. Het filmpje wordt ook nog ondersteund met passende muziek."

En dan de grote winnaar: groep 7c van OBS Over de Slinge uit Rotterdam. Over deze inzending was het publiek het meest enthousiast; de vlog kreeg maar liefst 912 stemmen! Het nieuwe woord dat de groep bedacht is ‘Woordhuisdag’. Ook deze inzending kreeg alle lof van de jury. Niels Bakker zegt erover: “In de stijl van CNN - er staat regelmatig 'breaking news' onderin beeld - onthullen deze scholieren een heus staaltje straattaal. 'Browski', 'faka', 'patta', het zijn zomaar wat woorden die je in de straten rondom de school ter ore zullen kunnen komen.” Marleen Oosterink (van Cito) werd heel vrolijk van de vlog. "Het plezier straalde eraf, dus ze maakte hun eigen slogan ‘Woordenschat is een feestje bij ons op school’ echt waar. Ik moest lachen om de woorden die er voorbij kwamen en die ik ook dagelijks in mijn huis met puberdochters hoor. Nooit geweten wat ze betekenen, dank voor deze korte les in straattaal ;-). Ik vind het ook heel goed dat er binnen de school gewerkt wordt met een woordhuis waarin ze alle nieuwe woorden ophangen. Tenslotte leuk dat zoveel kinderen meedoen aan de vlog en het echt van de hele klas is. Je ziet dat deze school op een hele originele manier met woordenschat bezig is!"

Gefeliciteerd winnaars! Jullie krijgen een meet & greet met YouTubers Nina en Quin én een workshop vloggen. Cito neemt contact op met de leerkracht om de meet & greet te plannen. Maar ook de groepen die niet in de top 3 zijn geëindigd vergeten we niet. Jullie ontvangen allemaal een verrassingspakket van Cito.

Nieuwe toetsen!

  • Een goed beeld van de woordenschat van jouw leerlingen
  • Vergelijken met landelijk gemiddelde
  • Samen met leerkrachten ontwikkeld

> Meer over Woordenschat