SluitenSluiten
leerlingen aan het ontwerpen

Oefenen voor het centraal examen

Kunstvakken vmbo

Cito logo plectrumVerder

Over centrale examens dans, drama en muziek vmbo

Als voorbereiding voor de kunstexamens dans, drama en muziek, kun je prima de voorbeeldexamens van 2022 maken. In 2023 gebruik je standaard Facet.

Meer over Facet

In Facet zie je de bronnen en de vragen. Je schrijft je antwoorden op in de uitwerkbijlage. Jouw docent corrigeert op papier. Tijdens de correctie kan jouw docent het examen inzien via de oefenomgeving van Facet.


Lees ook de brochure

Uitgebreide informatie over de afname van de examens in Facet lees je in de Brochure centrale examens kunstvakken in Facet 2022. Nieuwe brochure 2023 volgt nog.
Examen kunstvakken vmbo

Voorbeeldexamens

Oefenen in Facet

 • Voor het oefenen met de opgaven van examens in Facet maak je gebruik van de voorbeeldexamens.
 • De correctievoorschriften (en bijbehorende uitwerkbijlages voor de examens dans, drama en muziek) kun je vinden in de eindexamenbank.
 • Voor scholen die met Linux/Apple werken is een alternatieve fall-back beschikbaar als afname in Facet onverhoopt niet werkt. Deze vorm van fall-back bestaat uit een PDF-document met opgaven (screendumps van de opgavenschermen in Autoplay) en losse geluids- en/of beeldbestanden. De handleiding voor deze vorm van fall-back staat hier.

Oefenen in Autoplay

Voor het oefenen en testen van examens in de examensoftware Autoplay gebruik je oude examens. Ze staan voor je klaar in de eindexamenbank. De handleiding voor de examensoftware (fall-back) Autoplay kun je hier downloaden

Over het zoeken, downloaden en starten van examens in Autoplay
 • Selecteer in de eindexamenbank het gewenste niveau.
 • Kies bij Examendocument voor Autoplaybestand.
 • Je downloadt het examen door te klikken op het zip-bestand.
 • Je krijgt dan een scherm met de vraag: Wil je dit bestand uitvoeren of opslaan? Kies voor Opslaan als en selecteer een map. 
 • Na het opslaan klik je dubbel op het bestand [vaknaam] examen.exe in de door jouw gekozen map. Als er dan een dialoogvenster verschijnt, kies je voor Uitvoeren.
 • Het examen start dan automatisch.
  Elk examen een eigen wachtwoord De examens in Autoplay zijn beveiligd met een wachtwoord. In de gepubliceerde examens zijn de wachtwoorden al ingevuld.