30 maart 2021

Meer mogelijkheden, meer examenvragen

Blog
Esther Pieters
Esther Pieters, manager Bedrijfsbureau Centrale Toetsen en Examens bij Stichting Cito
Ook voor de examenmakers bij Cito verloopt de aanloop naar de centrale examens anders in deze bijzondere coronavirusperiode. Collega’s vertellen erover in een mini-serie met korte verhalen. 

Meer examenmogelijkheden, meer examenvragen

“Jullie zijn vast blij dat de centrale examens doorgaan dit jaar?” Dat is een vraag die mij vaak wordt gesteld. En een behoorlijke open deur ook. Want, ja natuurlijk zijn we blij! Wij geloven immers oprecht in de waarde van de centrale examens en we zijn er trots op dat wij de examens al decennialang mogen maken. Ook in deze coronatijd, waarin we de eindexamenleerlingen die kansen willen bieden die hun door de minister zijn beloofd.

Snel en zorgvuldig

Als de minister in februari groen licht geeft, is het voor alle betrokkenen flink schakelen. Voor leerlingen, docenten en uiteraard ook voor ons als examenmakers bij Cito. Alles gaat net even anders in (de aanloop naar) de examenperiode. Want meer examenmogelijkheden voor leerlingen betekent bijvoorbeeld voor ons meer examenvragen, meer drukwerk en meer normeren. Gelukkig kunnen we deels putten uit een zorgvuldig aangelegde voorraad examenvragen. Daar waar examenprogramma’s of onderwerpen die zijn benoemd in de syllabi van het CvTE ernaar vragen, leveren onze toetsdeskundigen samen met constructeurs uit het onderwijsveld nieuw materiaal op. Dat proces van construeren, screenen op inhoud, toetstechniek, Nederlands en lay-out, gebeurt onder stoom en kokend water en tegelijkertijd met de allergrootste zorgvuldigheid! Het staat los van de reguliere werkzaamheden in deze examenperiode. Want natuurlijk moeten ook alle examens gecontroleerd worden voordat ze naar de drukker gaan en is er het logistieke proces om de examens veilig bij de scholen te krijgen.

Denken in mogelijkheden

Het is een uitdaging om te blijven denken in mogelijkheden, in plaats van in beperkingen. De puzzel is complex. Het NRC schrijft er op 9 maart nog een treffend artikel over: de reconstructie van het examenbesluit. Toch is het gelukt. En daarop ben ik supertrots!

Laten we gaan voor een straatbeeld vol vlaggen en rugzakken. Een mooie traditie voor de eindexamenleerlingen om hun middelbareschooltijd symbolisch mee af te sluiten en de volgende stap te zetten. De eindstreep is in zicht. Nog een laatste eindsprint en dan zit het erop. Veel succes aan alle betrokken docenten en vooral aan de examenkandidaten! 

                                                                ////

Over Cito en de centrale eindexamens VO Stichting
Cito ontwikkelt in opdracht van de overheid jaarlijks de examenvragen voor de centrale examens vmbo, havo en vwo. Dat doen we samen met een groot aantal docenten uit het onderwijsveld. Lees meer over deze expertise, docentenparticipatie en onze rol in de examenketen op onze website.