Nieuwe tool Examenkompas voor eindexamenleerlingen

Blog
Eva de Schipper
Eva de Schipper projecteigenaar Examenkompas en onderwijskundig onderzoeker bij CitoLab
Ook voor de examenmakers bij Cito verloopt de aanloop naar de centrale examens anders in deze bijzondere coronavirusperiode. Collega’s vertellen erover in een mini-serie met korte verhalen.

Lig jij al op koers?

Wij vonden het logisch. En tof om te doen. Een bijdrage leveren aan het nieuwe online platform Leren voor het examen. Want natuurlijk willen we de eindexamenleerlingen ondersteunen! Dus hebben we binnen onze divisie Onderzoek, Kennis & Innovatie de tool Examenkompas ontwikkeld. Met deze nieuwe tool kunnen leerlingen heel gericht leren voor hun examens.

Feedback

Examenkompas helpt examenleerlingen op vmbo gl/tl-, havo- en vwo-niveau. Er staat examenmateriaal klaar voor de exacte vakken en maatschappijvakken, aangevuld met Nederlands voor havo en vwo. De andere talen zijn niet opgenomen in Examenkompas. Dat komt omdat we te weinig waardevolle feedback kunnen geven op deze vakken. En als leerlingen de moeite nemen om een oud examen te maken, dan willen we dat zij voldoende en betrouwbare feedback terugkrijgen. Feedback is niet het enige dat examenleerlingen krijgen nadat ze oude examens hebben gemaakt. Ook kunnen ze zien welk eindcijfer ze zouden hebben gekregen. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan dit filmpje!

Examenkompas is toegankelijk via onze website én dus ook via dat nieuwe platform Lerenvoorhetexamen.nl, een initiatief van OCW en Kennisnet. Het is een handige online verzamelplaats waar examenleerlingen alles kunnen vinden in hun voorbereidingen voor de examens.

Promotieonderzoek

Op dit moment werk ik bij Stichting Cito aan mijn promotieonderzoek. Hiervoor ben ik op zoek naar manieren om leerlingen en docenten te ondersteunen op basis van data. Examenkompas is daar een mooi voorbeeld van! Het gebruikt jouw scores op vorige examens, om te laten zien wat je al weet en waar je nog aan kunt werken in de aanloop naar de centrale examens.

Inmiddels is het nog maar een paar weken tot de start van de centrale schriftelijke examens. Namens alle collega’s van CitoLab wens ik alle examenkandidaten heel veel succes met hun voorbereidingen! En laat ons vooral weten wat je van Examenkompas vindt. Via CitoLab

                                                          //

Over Eva
Als onderwijskundig onderzoeker zoekt Eva de Schipper naar manieren om meer waarde uit beschikbare data te halen voor mensen in de onderwijspraktijk (leerlingen, docenten en andere betrokkenen). Meer weten over Eva en haar promotieonderzoek? Ga naar deze webpagina.

Over CitoLab
Citolab maakt onderdeel uit van de divisie Onderzoek, Kennis & Innovatie (OK&I) van Stichting Cito. Hier wordt gewerkt aan innovatieve onderzoeks- en innovatieprojecten voor nieuwe meet- en volginstrumenten in de klas. CitoLab is Cito’s proeftuin voor onderwijsinnovatie, waar prototypes