SluitenSluiten
Hulp bij schoolexamens

Hulp nodig bij de RV-toets?

vo-docenten: praktische vaardigheden RV-toets natuurkunde 

Praktische vaardigheden RV-toets natuurkunde

Praktische vaardigheden kun je opnemen in een RV-toets. Maar de organisatie kost tijd en daarom ligt die keuze niet altijd voor de hand. Toch zijn er wel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan practica die leerlingen door middel van applets volledig digitaal uit kunnen voeren. Of start vanuit (bestaand) videomateriaal of animaties. Zie bijvoorbeeld de site van de NVON voor specifieke links.

Vragen over schoolexamens?

Mail de online helpdesk

Ga naar de pagina

De online helpdesk gaat stoppen per 1 augustus 2020. Wil je na deze datum nog contact, mail dan je gegevens naar klantenservice@cito.nl

Springstok en Bungee trampoline in Coach

Springstok en Bungee trampoline zijn twee digitale projecten die je kunt doen met het programma Coach 7. Het zip-bestand bevat bestanden met opgaven voor de leerling en resultaatbestanden en een correctievoorschrift voor de docent. De opgaven gaan uit van videometen bij animaties. De opgaven zijn zo opgezet dat vragen binnen Coach aan de leerling worden voorgelegd en de leerling ook digitaal het antwoord in kan geven.

Deze opgaven zijn bewerkingen van opgaven uit het examen Natuurkunde vwo 2008 en het pilot examen Natuurkunde vwo 2011.

Springstok en Bungee trampoline

Een bestaande Praktische Opdracht aanpassen

Je kunt ook bestaande praktische opdrachten bewerken voor de RV-toets. Ter illustratie is hier een voorbeeld opgenomen. Daarbij kun je leerlingen het eerste deel van deze praktische opdracht laten uitvoeren. In het tweede deel moeten ook metingen worden gedaan. Als het niet mogelijk is om leerlingen deze metingen zelf te laten uitvoeren, kun je de resultaten van de meting ook gewoon presenteren. Vervolgens laat je leerlingen de vragen, gericht op de analyse en het verwerken van de resultaten, beantwoorden.

Praktische opdrachten aanpassen voor RV-toets-afname

Voorbeeld Praktische Opdracht