SluitenSluiten
leerlingen en docent aan het werk achter een beeldscherm

Centrale examens  

Docentenparticipatie vo en mbo

Cito logo plectrumVerder

Centrale examens maken we samen

Het is een belangrijke opdracht van de overheid aan de divisie CTE van Stichting Cito: het maken van de centrale examens. Elk jaar leveren we de opgaven voor álle centrale examens in het vo en Engels en Nederlandse taal in het mbo. Natuurlijk ontwikkelen we die opgaven niet zelf. Daarvoor werken we samen met honderden docenten. Zo zorgen we ervoor dat examenopgaven goed aansluiten bij de onderwijspraktijk. 
twee docenten kijken naar beeldscherm

Docenten voor vo en/of mbo

"Als docent weet je het beste hoe een examen aansluit bij het dagelijkse onderwijs en de huidige leerlingen."
Afbeelding gevoelig roze
René
Constructiegroeplid vmbo
schoolexamen

Word lid!

Wanneer je met ons gaat werken aan de examens, word je lid van een constructiegroep. Er is een constructiegroep per examenvak, per niveau. In een constructiegroep werk je dus samen met vakmensen: docenten die hetzelfde vak onderwijzen op eenzelfde schooltype als jij. Als constructiegroep word je begeleid en ondersteund door een toetsdeskundige van Cito: een expert op het gebied van toetsen, psychometrie en vakinhoudelijke kennis. Bij aanvang ontvang je een overeenkomst voor maximaal één jaar, met de mogelijkheid tot verlenging.

Wil je graag betrokken zijn bij het construeren van examenvragen, maar met een beperktere taak dan die van een constructiegroeplid? Word dan lid van een constructieforum.
"We zien veel enthousiasme bij docenten om mee te werken in een constructiegroep, maar soms is dit lastig te combineren met hun reguliere werk in het onderwijs. Meewerken en meedenken in een constructieforum is voor deze docenten een mogelijkheid om toch een bijdrage te leveren aan de centrale examens."
Afbeelding gevoelig roze
Jankees Tanger
Portefeuillemanager docentenparticipatie Stichting Cito

Als lid van een constructiegroep

  • lever je conceptopgaven aan, verzamel en selecteer je bronmateriaal (teksten, afbeeldingen en/of videofragmenten) en reviseer je conceptopgaven
  • voer je deze werkzaamheden voornamelijk thuis uit
  • werk je (op afstand) samen met je constructiegroepcollega’s
  • krijg je een vergoeding voor geleverd werk
  • ben je gemiddeld vier tot zes uur per week bezig met jouw werkzaamheden

Als lid van een constructieforum

  • word je betrokken bij het aanleveren van bronmateriaal, het inbrengen van (ideeën voor) examenvragen en/of het screenen van het werk van een constructiegroep
  • werk je vanuit huis (ook na de coronaperiode)
  • werk je zelfstandig en op zelf te bepalen momenten
  • krijg je een vergoeding voor geleverd werk
  • ben je maximaal 60-70 uur per jaar bezig met jouw werkzaamheden (gemiddeld 2 uur per week)
leerling en lerares

"Werken in een constructieforum is wat mij betreft een win-winsituatie. Immers, docenten die aanvankelijk geen mogelijkheid zien om mee te werken, omdat ze geen 60-70 uur per jaar kunnen vrijmaken, sluiten nu alsnog aan. En daar zijn wij erg blij mee!"

Natalie Schols, toetsdeskundige Engels bij Stichting Cito

Hier lees je de blog van Natalie.
"Als constructeur heb ik de mogelijkheid om continu mijn kennis op het gebied van examinering aan te scherpen. Er komt ontzettend veel kijken bij het zoeken naar geschikte teksten en het maken van goede examenvragen. Sluiten de teksten aan bij de belevingswereld van studenten, zijn de vragen valide en betrouwbaar en toets je wat je wilt toetsen? Allemaal kwesties waar ik telkens weer graag mee aan de slag ga!"
Afbeelding gevoelig roze
Eva
Constructeur mbo Nederlands
Ervaringen cg-leden mbo examensNieuwsgierig naar meer ervaringen van docenten? Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Direct inschrijven of eerst meer weten?

Ben je geïnteresseerd? En wil je met ons samenwerken aan nieuwe centrale examens? Check deze links:

Uit ons archief