SluitenSluiten

‘Ook mijn collega’s willen niks anders meer dan digitaal toetsen’

Interview
Gea Bos, docent Engels
Gea BosDocent Engels, Willem de Zwijger College
Hoe bevalt het toetsplatform voor Kijk- en luistertoetsen? We vroegen het een gebruiker die vanaf het eerste uur heeft meegedacht met het toetsen via het nieuwe online toetsplatform Woots en die onlangs deelnam aan een van de regiobijeenkomsten.

Gea was aanwezig bij een van de eerste regiobijeenkomsten die in september van start gingen. Ook nam ze eind vorig jaar deel aan een van de pilots. Al vroeg was ze dus bij de vernieuwing van de Kijk- en luistertoetsen aangehaakt. Ze vertelt daarover: “Als ik er meer van wil weten, dan wil ik ook meedoen. De afnames in de pilotfase zijn goed verlopen. Enige nadeel was dat een paar dingen echt handiger, beter konden. Dat heb ik aangegeven. Daarop kwam direct feedback terug en werd er wat aan gedaan. Heel prettig”, aldus Gea. 

Eerste ervaringen met toetsafnames via Woots

Onlangs startte ze met het digitaal afnemen van Engelse Kijk- en luistertoetsen via het nieuwe toetsplatform. Inmiddels heeft ze bij 3 klassen toetsen afgenomen in Woots. Voor een cijfer. Eerst met een 3 havo-klas en daarna met een 3 vwo-klas. Bij de havo-afname ging het nog niet zo gemakkelijk vanwege een haperende netwerkverbinding op school. Daar zijn ze mee bezig geweest, waarna de toetsafname met 3 vwo en 3 mavo heel goed is gegaan! Toch is het soms nog een beetje verwarrend voor leerlingen. Gea vertelt: “Als ik zeg: ‘Ga maar naar Woots.nl’, dan hebben ze nog wel vragen als: ‘Waar moet ik op klikken?’, ‘Hoe moet ik er nu in?’ Maar leerlingen zijn heel handig en helpen elkaar, dus binnen 5 minuten zit iedereen in Woots en kunnen we beginnen.”

Vroeger potlood mee, nu oortjes; gaat prima!

Gea geeft aan dat haar leerlingen op eigen verantwoordelijkheid oortjes meenemen. “Heb je je oortjes niet bij je, dan kun je de toets niet maken. AirPods of gewone oortjes; het werkt prima! Mijn collega die op 3 vmbo basis kader het digitaal toetsen heeft geprobeerd, wil ook niks anders meer en was heel enthousiast! Op het scherm toetsen is zoveel fijner dan met al die versies en boekjes. Je moet zo goed kijken of ze niet zitten te seinen naar elkaar! Nu vergt het organisatorisch minder én kunnen leerlingen minder goed bij elkaar afkijken. Je zet de toets klaar en  zegt: ‘ga maar beginnen’. Ze focussen echt meer op hun eigen toets en zitten dan helemaal in hun schermpje. Je moet nog wel de toetsopstelling gebruiken, dus ruimte laten tussen de tafels, maar dat is logisch.“

Toets maken binnen 60 minuten is goed te doen

In principe staat er 60 minuten voor een toets. “Die tijd klopt, maar hou even anderhalf uur aan.” Een andere tip van Gea heeft te maken met het afronden van de toets: “Als leerlingen klaar zijn en de oortjes gaan uit, dan wordt het wat onrustig. Ik heb het even aangezien, maar op een gegeven moment zei ik ‘ga maar alvast zachtjes weg’. Bij de volgende toets heb ik gezegd dat het stil moet blijven tot iedereen klaar is, en dat ging veel beter.” Toetsen geven we binnen een blokuur, dat is voldoende tijd, ook voor dyslecten. Er zijn geen klachten als: ‘ik kan het niet lezen’ of ‘het schermpje is te klein’. Het is gewoon een kwestie van doen.” Gea heeft ook bij dyslectische leerlingen de toets afgenomen en kreeg geen klachten. “Pluspunt van het platform is ook: ik kan gelijk kijken naar de resultaten en zien hoe ze het audiodeel of videodeel hebben gedaan. En bij ‘voortgang’ kon ik zien dat iedereen begonnen was, behalve degene die ziek was. Bijkomend voordeel is dat ik de toets ook digitaal in kan laten halen zonder er een extra blokuur voor in te roosteren. Dat kan nu gewoon op de gang tijdens de les.”

Tip: ga oefenen! In januari is te laat

Gea zegt tot slot erg blij te zijn met wat er nu ligt, maar voegt toe: “Je bent wel afhankelijk van het internet. Dat moet op je school goed zijn en ga vooral oefenen! Wacht niet tot januari maar ga er gelijk mee aan de slag. En een tip voor de roostermakers: zet er alleen talendocenten op. Geen surveillanten die geen ervaring hebben! Als docent weet je hoe het werkt en kun je - als je geoefend hebt - de voornaamste problemen zelf direct oplossen.”

Hoe werkt het nieuwe online toetsplatform voor Kijk- en luistertoetsen?

Demo Woots