SluitenSluiten
beach

Kijk- en luistertoetsen Spaans voor alle niveaus

Onbeperkt aan de slag met alle oefenmaterialen en schoolexamens met al je leerlingen!

Cito logo plectrumVerder
Voor vmbo, havo en vwo

Kijk- en luistertoets Spaans

Neem je ook dit schooljaar een nieuwe Kijk- en luistertoets Spaans af van Cito? Ze zijn volledig digitaal, waardoor je automatisch na de toetsafname online de resultaat krijgt. De schoolexamens zijn er voor leerlingen in het vmbo, havo en vwo. Voor havo en vwo zijn er speciale toetsen beschikbaar voor de lange en korte variant Spaans. De onderwerpen zijn aansprekend en sluiten aan op de belevingswereld van je leerlingen. Met eigentijds audio- en videomateriaal op het juiste taalniveau.

Onbeperkt oefenen

Je kunt nu ook in Woots aan de slag met de Luistervaardigheidstrainer Spaans. Daarmee doorloopt de leerling verschillende oefeningen bij één fragment. De oefeningen trainen verschillende vaardigheden en vergroten het zelfvertrouwen van je leerlingen. Nog meer (oefen)mogelijkheden dus voor Spaans.

Bestel nu licenties voor schooljaar 2022-2023. Daarmee mag je het hele schooljaar gebruik maken van alle (oefen)toetsen Spaans in Woots. Wil je extra oefenmateriaal? Bestel dan licenties voor de Luistervaardigheidstrainer. Die voor Spaans zijn gratis.
KLT 50 jaar

Cito Kijk- en luistertoetsen 50 jaar

Wist je dat we met de liefde voor taal als basis komend schooljaar al 50 jaar Cito Kijk- en luistertoetsen maken? Mede gemaakt door en voor taaldocenten in Nederland. Dit jubileum willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Van mei 2022 tot mei 2023 besteden we hier op verschillende manieren aandacht aan.

Animatie

Waaruit bestaan Kijk- en luistertoetsen?

Voor schooljaar 2022-2023 bieden we voor € 10,95 per eindexamenleerling Spaans:
 • het hele schooljaar online toegang tot voorbereidende kijk- en luistertoetsen voor alle niveaus
  (ook beschikbaar voor leerlingen die nog niet in het examenjaar zitten!)
 • toetsen van verschillende omvang, van een lesuur tot een volledig examen 
 • specifieke versies voor leerlingen met dyslexie
 • automatisch scoren van digitale afname
 • binnen twee weken na afname de normering van het schoolexamen
 • de mogelijkheid om online resultaten te bekijken per leerling en klas

Zo werkt het

Taal van de opgaven
Alleen voor de lange variant van het vwo is een deel van de opgaven in het Spaans. Op alle andere niveaus zijn de opgaven in het Nederlands.

Duur en afname van de toets
De Kijk- en luistertoets Spaans bestaat uit 37 opgaven en duurt ongeveer 50 minuten. Neem de toets in één keer in de geadviseerde afnameweek af. En plan je afname in een van de eerste lesuren. Zo zorg je voor de nodige geheimhouding en krijgen je leerlingen een eerlijke kans om te laten zien wat ze kunnen.
 

Extra materiaal: Luistervaardigheidstrainer 

Met het oefenmateriaal van de kijk- en luistertoetsen kunnen jouw leerlingen online aan de slag in Woots. Daarnaast hebben we nieuw oefenmateriaal voor Spaans online onder de noemer ‘Luistervaardigheidstrainer’: 
 • korte, formatieve toetsjes, waarin de leerling heel gedetailleerde luisteroefeningen maakt aan de hand van één fragment
 • leerling krijgt na afloop direct feedback op antwoorden die hij/zij gegeven heeft
De licenties voor de Luistervaardigheidstrainer Spaans zijn gratis. Na het bestellen, kun je er meteen mee aan de slag. Door te oefenen met dit extra materiaal, op een nieuwe manier, kunnen je leerlingen meters maken en hun zelfvertrouwen vergroten. Zo zijn ze extra goed voorbereid op de schoolexamens van 2023. Lees hier de docentenhandleiding en hier de leerlingenhandleiding.
Leerlingen maken digitale toets

Daarom Kijk- en luistertoets van Cito!

 • Uniek: authentieke audio- en videofragmenten
 • Zekerheid: de vertrouwde standaard
 • Objectief: moeilijkheidsgraad bepaald door proeftoetsing
 • Gemak: Cito kijkt na! 
Hulp nodig? We helpen je graag!